Европа

Напрежението в Косово: Сръбската армия остава в пълна бойна готовност до второ нареждане

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Преди да се оттегли от президентския пост в партията си, Александър Вучич свика Съвета за национална сигурност, който реши сръбската армия да остане в пълна бойна готовност заради сблъсъците в Северно Косово. 

Етнически сърби бойкотираха встъпването в длъжност на новоизбрани кметове от албански произход в Звечан и други две общини. Косовската полиция използва сълзотворен газ и шокови бомби, за да потуши недоволството.

Полицейското присъствие в Косово остана засилено и в събота. От Европейския съюз и НАТО призоваха за прекратяване на насилието и за диалог между всички страни. Но етническите сърби настояха за край на преговорите между Косово и Сърбия.

Смятаме всякакви по-нататъшни преговори с Прищина за напълно нелогични и контрапродуктивни.

Драгиша Милович, лидер на косовските сърби от Звечан

Междувременно на партиен конгрес Вучич подаде оставка като лидер на Сръбската прогресивна партия, но заяви, че ще остане държавен глава. За негов наследник беше избран министърът на отбраната Милош Вучевич, който самият Вучич номинира за поста.

Чакат ни много победи. Да живеят Сръбската прогресивна партия и нашата Сърбия. Благодаря за тези 11 години. Аз съм най-гордият човек на света, откакто станах лидер на партията.

Александър Вучич, президент на Сърбия

В петък десетки хиляди поддръжници на властта в Сърбия излязоха на шествие в подкрепа на Вучич след двете масови стрелби в страната, при които загинаха 18 души. През последните седмици обаче се проведоха и протести срещу управлението на президента.

Повече за митинга – от Белград предава Стефан Горанович, от Euronews Сърбия:

„Митингът на управляващата Сръбска прогресивна партия се проведе в центъра на Белград на фона на протести, при които след призива на опозицията, десетки хиляди протестираха, недоволни от отговора на правителството към масовите стрелби в страната. Митингът на партията мина под надслов “Сърбия на надеждата”. Покана беше отправена от лидера й и президент Александър Вучич. Опозицията обвинява партията на Вучич, че е упражнила натиск и е заплашвала служители в институциите да участват в митинга. Властите отхвърлиха тези твърдения. Митингът се провежда в същия месец, в който 18 души бяха убити при 2 масови стрелби в Сърбия.“