Европа

Напрежение при встъпването в длъжност на новия кмет на разделения между сърби и косовари град Северна Митровица

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор
Serbia Policia Kola Strelba AP Снимка: AP архив

Новоизбраният кмет на община Северна Митровица в Косово официално положи клетва. Албанецът Ерден Атич, който е част от партията на премиера на Албин Курти, призова жителите в разделения между сърби и косовари град да си сътрудничат. 

Заклевам се да упражнявам правомощията си честно, лоялно, съзнателно и в съответствие със закона, за да има спокоен живот за всички.

Ерден Атич, кмет на Северна Митровица

Но встъпването му в длъжност предизвика напрежение сред косовските сърби, които предупредиха, че дават срок на Албин Курти до 1 юни да "спре репресиите" срещу тях.

Започна окупацията на Северно Косово и Метохия. Тази окупация, като всяка друга, има своите начало и край. Ще свърши, когато сърбите решат. Подчертавам от името на сърбите и целия сръбски народ в Косово и Метохия, че сме ангажирани с мира.

Игор Симич, представител на косовските сърби

В района, освен косовска полиция, пристигнаха и служители на мисията на Европейския съюз за върховенство на закона. 

Миналия месец в 4 от общините с преобладаващо сръбско население в Северно Косово се проведоха избори за кметове. Сръбската общност бойкотира вота и настоя за създаването на Съюз на сръбските общини в Косово, както е предвидено в Брюкселското споразумение между Белград и Прищина, сключено преди 10 години. До момента обаче това искане не е изпълнено.