Европа

Косово и Сърбия търсят заедно масови гробове

От Ирина Иванова Ирина Иванова Продуцент

Лидерите на Косово и Сърбия се споразумяха двете страни да работят заедно за идентифициране на безследно изчезналите във войната през 1998 и 1999 г. Белград и Прищина ще споделят документи, включително класифицирани, и ще използват сателитни данни и други технологии, за да открият предполагаеми масови гробове.

Известните жертви на конфликта са над 13 000. Повечето от убитите и изчезналите са етнически албанци.

Близо 24 години след края на войната 1621 души все още са в неизвестност.

 

Винаги в диалога е било приоритет семействата да имат възможността да разберат какво е станало. Не беше лесно да постигнем споразумение. Това е важен хуманитарен въпрос, въпрос, който не бива да се политизира. Много семейства са страдали твърде дълго. Без да получат яснотата, която заслужават, за съдбата на своите близки. Най-накрая е време да се затвори една болезнена глава.

Жозеп Борел, върховен представител на ЕС по външната политика и сигурността

Косовският премиер Албин Курти и сръбският президент Александър Вучич не успяха да постигнат съгласие как да намалят напрежението в районите с предимно сръбско население в Северно Косово.

Дипломат номер 1 на общността Жозеп Борел призова за компромиси. 

 

Не съм очаквал нищо друго. Бях сигурен, че двете страни имат различни виждания за Асоциацията на сръбските общини. Но дори и да не са съгласни, те се съгласиха да започнат преговори.

Жозеп Борел, върховен представител на ЕС по външната политика и сигурността

Около 50 000 сърби, които живеят в Северно Косово, все още отказват да участват в работата на косовските институции, като полиция, съдебна система и общински власти, които напуснаха през ноември миналата година. Те бойкотираха и местните избори, организирани от косовските власти миналия месец.