Европа

Преговорите между Сърбия и Косово остават без напредък

От Лора Карамфилова Лора Карамфилова Международен редактор

Диалогът Белград-Прищина продължава, но не е постигнат напредък. Това заяви специалният пратеник на ЕС Мирослав Лайчак. Делегации от двете държави се срещнаха в Брюксел в понеделник, но и Сърбия и Косово остават скептични.

Създаването на Асоциация на сръбските общини в Косово все още е основният проблем. Премиерът на Косово Албин Курти заяви, че тя може да бъде сформирана, но без териториална автономия и изпълнителни правомощия.

 

Проектът, който представих, е вдъхновен от хърватския модел за националните малцинства, т.е. в случая за сръбското малцинство. Споразумението за модела за защита на сръбското малцинство в Хърватия беше прието и от Сърбия, така че сметнахме, че това е мястото, от което ще можем да почерпим вдъхновение.

Албин Курти, премиер на Косово

Правото на национална и културна идентичност, свободата на вероизповедание, както и правото на сдружаване за постигане на общи интереси са някои от правата на малцинствата в Република Хърватия.

 

Когато говорим за така наречения Хърватски модел, той беше въведен чрез конституционния закон за правата на малцинствата. Той е успешен и може да служи за пример.

Гордан Радман, външен министър на Хърватия

Сърбите поставят условие за връщане в косовските институции относно автономия, изпълнителна власт в здравеопазването, икономиката, образованието, със собствен бюджет, парламент, президент и знаме. Сърбите в Хърватия не разполагат с толкова много. Хърватският модел не е приемлив за сърбите, а желанията им се смятат за опасни от албанците.

„Хърватският модел може да се приложи при нашите представители, тъй като те заявиха, че двете Брюкселски споразумения не са актуални“, каза Мазлюм Баралю, професор по конституционно право.

Сърбите виждат уловка в „хърватския“ модел.

 

Съществува дори известна опасност чрез този процес измененията на вече съществуващите законодателни рамки да доведат до по-нататъшно ограничаване на правата на сръбската общност, което е част от политиката.

Миодраг Миличевич, НПО

По време на посещението си в Косово специалният пратеник на ЕС за диалога между Белград и Прищина Мирослав Лайчак не коментира визията на Курти, като каза само, че всеки модел на Общността на сръбските общини, формиран в духа на европейските ценности, е приемлив.