Европа

Управляващите в Сърбия проведоха огромен митинг в Белград на фона на сблъсъци в Северно Косово

От Euronews България Euronews България

Привърженици на сръбския президент Александър Вучич се събраха в петък вечерта в Белград на мащабен митинг в подкрепа на лидера. Той ги призова да участват в "най-големия митинг в историята на Сърбия", организиран от управляващата Сръбска прогресивна партия под мотото "Сърбия на надеждата". По време на митинга в Белград изцяло беше спряно движението на трамваи и тролеи.

Дойдохме от Метохия, от Ораховац, за да подкрепим Сърбия. Да подкрепим нашия Александър Вучич, защото той прави най-доброто за нас. Аз дойдох със собствената си кола, на собствени разноски и това не е никакъв проблем, просто за да бъдем заедно с нашите хора тук.

Ненад Миленкович, учител по физическо възпитание от Ораховац, Косово

Много от участниците в митинга бяха докарани в столицата с автобуси от всички краища на балканската страна, както и от съседните Косово, и Босна и Херцеговина.

На работещите в държавни фирми и институции е било наредено да си вземат почивен ден, за да присъстват на митинга пред парламента. Някои от тях твърдят, че са били предупредени, че могат да загубят работата си, ако не излязат да подкрепят Вучич.

Serbia Miting Belgrad AP Снимка: AP

Сред транспарантите, които носеха граждани, бяха такива с надпис „За Сърбия, Косово и Метохия и Вучич“, както и голям брой знамена и лозунги, предаде БТА.

Вучич е изправен пред безпрецедентен бунт срещу управлението си в условията на криза, предизвикана от двете масови стрелби, които потресоха страната. В тях живота си изгубиха 18 души.


„Ние сме един народ“: Според Вучич Сърбия е майка на всички народи в Югославия

В речта си към множеството сръбският президент благодари на пристигналите за митинга от държавите от бивша Югославия.

„Благодаря ви, че идвате от Македония, ние сме една нация, живееща в отделни държави, Сърбия винаги ще бъде вашата майка. Сърбия винаги ще ви бъде майка, а ние сме един народ, живеещ в различни държави“, казва Вучич, цитиран от БГНЕС.

Той обяви още, че това е последната му вечер като председател на управляващата Сръбска прогресивна партия.

„Правителството ще се избира на избори. Няма да има преходни правителства и правителството ще бъде избрано на избори според волята на народа, а не чрез нахлуване в институции и отдаване под наем на улицата и няма да има повече дискусии за това“, закани се Вучич.


Покачване на напрежението в Северно Косово

В петък Сърбия приведе войските си по границата с Косово в най-висока степен на готовност след сблъсъци между етнически сърби и косовска полиция, при които бяха ранени повече от десет души и от двете страни.

Сърбите в Северно Косово, които представляват мнозинство в този регион, се опитаха да блокират входа на общински сгради, за да попречат на наскоро избраните за съветници и кметове албанци да влязат в тях. Полицията изстреля сълзотворен газ, протестиращите хвърлляха шокови гранати, а няколко автомобила бяха подпалени при сблъсъците.

В отговор на събитията сръбският президент Александър Вучич заяви, че е поставил армията в "най-висока степен на готовност". И препудпреди също, че е наредил "спешно" придвижване на сръбските войски по-близо до границата с Косово.

Началникът на Генералния щаб издаде допълнителни заповеди за частите на сръбската армия да заемат определени позиции, в съответствие с нашите отбранителни и стратегически планове. Всичко това с цел защита на суверенитета на Република Сърбия и нейните граждани.

Милош Вучевич, сръбски министър на отбраната

Последва и реакция от САЩ – държавният секретар Антъни Блинкън разкритикува правителството на Косово за действията на полицията.

„Косовските власти не се съобразиха със съветите на Съединените щати и Европа“, отбеляза Блинкън в изявление. Американският държавен секретар изрази съжаление за „рязкото и ненужно ескалиране на напрежението, което подкопава усилията ни да помогнем за нормализиране на отношенията между Косово и Сърбия“, и предупреди, че това „ще има последици за нашите двустранни отношения с Косово“.

По-рано посланикът на САЩ в Прищина вече осъди действията на косовските власти.

Президентът Александър Вучич съобщи, че Сърбия е поискала частите на НАТО, разположени в Косово, да защитават косовските сърби от, според него, "насилието на косовската полиция".

Косовските власти пък признаха, че са увеличили полицейското присъствие в северната част на страната, но това било с цел да помагат на новоизбраните кметовете на северните общини Звечан, Лепосавич и Зубин Поток да упражняват правото си на работа.