Спорт

Новак Джокович нажежи косовските страсти с политическо послание на „Ролан Гарос“

От Euronews България Euronews България
Djokovich AP Снимка: АП, архив

Сръбският тенисист Новак Джокович написа съобщение "Косово е сърцето на Сърбия" след победата си в първия кръг на "Ролан Гарос" вчера, съобщи БТА.

"Косово е сърцето на Сърбия. Спрете насилието“, написа настоящият номер 3 в световната ранглиста Джокович на сръбски върху обектива на камера край корта след срещата си с родения в Ню Йорк и състезаващ се за САЩ етнически сърбин Александър Ковачевич, спечелена с 6:3, 6:2, 7:6(1). 

В северната част на Косово напрежението между сърби и албанци продължава вече няколко дни. Вчерашните сблъсъци между протестиращи сърби и силите на КФОР доведоха до най-малко 30 ранени военнослужещи и над 50 ранени сърби.

Не съм политик и нямам намерение да влизам в политически дебати. Много ме боли като сърбин от това, което се случва в Косово – нашите хора са изхвърлени от общините. Това е най-малкото, което можех да направя“, обосбнова се Джокович.

Не знам какво подготвя бъдещето за сръбския народ и Косово, но е много важно да покажем подкрепа“, отбеляза той.

Според организаторите на турнира, няма „официални правила за Големия шлем какво могат и не могат да казват играчите. Френската федерация по тенис няма да прави изявления или да заема позиция по този въпрос“.

 

Още спортни новини вижте във видеото: