The Cube

The Cube: Жена ли ще застане начело на НАТО?

От Мария Кръстанова Мария Кръстанова Репортер

Кой ще бъде следващият ръководител на НАТО? Този въпрос си задават мнозина заинтересовани участници в международната политика. Нека започнем с едно от вероятните имена, което се завъртя в медийното пространство през последните няколко дни. Става дума за премиера на Дания – Мете Фредериксен. Спекулациите се появиха покрай поканата й за визата във Белия дом и среща с американския президент.

Традиционно европеец получава този висок пост, но одобрението му задължително зависи и от Вашингтон. И макар все още подозренията за Фредериксен да нямат потвърждение, спекулациите си служат с някои аргументи: всички предишни ръководители на НАТО са били мъже, а вече съществува натиск за женска кандидатура. Освен това датският премиер си служи с доверие в Алианса, като изразява твърди позиции по важни теми днес, като войната в Украйна например. Някои анализатори обаче изтъкват, че евентуалната й кандидатура има и минуси: Дания изразходва за отбрана едва 1,38 % от своя БВП, а целта на алианса е 2%. Освен това Фредериксен идва от страна, която вече е заемала поста генерален секретар. Това би предизвикало усещане за несправедливост и пристрастие към Дания у другите страни – членки, продължават анализаторите.

Предстои да видим кой ще заеме поста през септември, когато е краят на мандата на настоящия генерален секретар Йенс Столтенберг. Сред другите спрягани имена за длъжността са това на премиера на Нидерландия Марк Рюте, както и това на премиера на Испания Педро Санчес. Преди броени часове обаче Рюте отрече тази информация.