The Cube

The Cube: Какви бяха реакциите в социалните мрежи на изборите в Турция?

От Мария Кръстанова Мария Кръстанова Репортер

След най-оспорваните избори в Турция от 20 години насам, очаквано социалните мрежи са залети от коментари и прогнози за балотажа на 28 май. Реакции има и извън онлайн пространството, където само ден по-късно турската лира падна.

Много потребители бяха изненадани от гласовете на турските граждани в Европа, където нагласите бяха за силна подкрепа за Кълъчдароглу. Ердоган обаче твърдо и непоклатимо запазва силните си ядра във Франция и Германия, където получава 65 процента от гласовете. Великобритания, Италия и Швеция са страните, където Кълъчдароглу е безапелационния победител.

Но още преди да получим официални данни, друга тема развълнува социалните мрежи. На 13-ти май, ден преди изборните урни да отворят врати, официалният акаунт на Twitter за глобални правителствени въпроси обяви, че платформата ще ограничи достъпа до приложението на някои акаунти в Турция, тъй като са били отправени "правни искания". Цензурираните акаунти са в подкрепа на опозицията и в миналото често са критикували настоящият президент на Турция Ердоган. Сред тях е и профилът на кюрдския бизнесмен Мохамед Якут, който е популярен с изявленията, че Ердоган е замесен в изчезването на зет му, както и намеците му, че турският президент сам е инсценирал преврата срещу себе си през 2016 г.

От друга страна, много пропагандни и тролски акаунти, сред които такива видимо про Ердоган, не са били лимитирани. Очаквано, Мъск бе обвинен в незачитане свободата на словото и пристрастие към турския президент. Интересен е отговорът му към атаките- той заяви, че единствената алтернатива на ограничаването на акаунтите е била "Twitter да бъде задушен изцяло."

Според доклад на технологичното издание Rest of World от както Мъск стана изпълнителен директор на социалната мрежа миналата година, Twitter се е съобразил с над 80% от правителствените искания за цензура или наблюдение на потребителите, за сравнение- преди неговото ръководство процентите са били 50.

Предстои да видим какъв ще е резултатът на балотажа, но към този момент със сигурност можем да кажем, че Twitter ще бъде следен изкъсо.