The Cube

The Cube: Противоречиви карикатури на крал Чарлз III

От Мария Кръстанова Мария Кръстанова Репортер

Предвид предстоящата тържествена церемония по коронацията на Чарлз III, очаквано всички очи са вперени в краля.

Той обаче е в центъра и на някои доста спорни карикатури, които карат мнозина да си зададат въпроса има ли граница свободата на изразяване. Такава е например карикатурата от последния брой на френското противоречиво списание Charlie Hebdo.

На нея Чарлз III изобразен по смущаващ начин и носи череп на покойната си съпруга принцеса Даяна. Уилям и Хари възкликват дори "Дори мама дойде", а цялата карикатура е озаглавена "Успешна коронация".

Някои определят карикатурата за недопустима, но определено не и изненадваща. Charlie Hebdo обаче не са единствените. Тази карикатура е публикувана във вестник The Times и изобразява принц Хари, който раздава свещени текстове по време на коронацията. Под свещени текстове, авторът има предвид автобиографичната му книга, която задълбочи разделението в кралското семейство.

На друга виждаме подигравателно подчертано мнението на Камила, че лицето й прилича на това на кон. Струва си да се отбележи наскоро направено изследване на Националният център за социални изследвания, което показва изключително ниска подкрепа за монархията в момента, както и нежелание у голяма част от британците Камила да бъде коронясана за кралижа- консорт. В социалните мрежи вече се появи и хаштаг #NotMyKing.

Последната, на която ще се спрем, носи името "това е Африка". Тя намеква, че короната и скиптъра- и двете с диаманти, са взети от Южна Африка по време на колониалната епоха. Въпреки многократните призиви от бившите колонии те да бъдат върнати, молбите остават без отговор.