Европа

Чарлз III ще носи одеждите на майка си на коронацията

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

На 6 май британският суверен Чарлз III ще облече същите кралски одежди, които майка му, кралица Елизабет II, е носила по време на коронацията си. На церемонията Чарлз ще носи бродирана супертуника, изработена от златна коприна.

 

Зад мен се намират едни от най-важните текстилни изделия в кралската колекция. Две от най-важните дрехи, носени от суверена по време на инвеститурата. Първата е супертуника – отворена дреха с ръкави, известна още като златна одежда. Изтъкана е от златист плат, бродирана със златиста бродерия по дизайн, който има силни традиции. Тази дреха се базира на църковни одежди и има символично значение за древната традиция по организацията на коронациите.

Каролин дьо Гито – отговорник за произведенията на изкуството в Кралската колекция 

Над туниката Негово величество ще носи императорската мантия, шита специално за един от предшествените му на трона – Джордж IV.

„Върху това се носи последната част от облеклото за инвеститурата – това е императорската мантия. Тази е направена за крал Джордж IV през 1821 г и е носена на коронациите на крал Джордж V, крал Джордж VI и кралица Елизабет II. Ще бъде носена и от сегашния крал в деня на коронацията“, каза още Каролин дьо Гито.

Специалното облекло за коронацията е подобно на онова, което носят свещениците, и се смята, че напомня за божествения характер на кралската власт.