Euronews Сега

Помазването на крал Чарлз III ще се проведе зад специален параван

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Във Великобритания текат последни приготовления за дълго чаканата коронация на Чарлз III. Седмица преди церемонията параванът, зад който ще се случи тайнственото помазване на краля със светото миро, вече е готов. Върху него е изобразено дърво с листа, на които са изписани имената на всички 56 държави и територии от Общността на нациите. В корените е монограмът на Чарлз III. 

Дизайнът е вдъхновен от прозорец в двореца "Сейнт Джеймс", изработен преди повече от 20 години за златния юбилей на кралица Елизабет II. 

Дървото символизира сътрудничеството на всички страни от Общността на нациите, обединени от краля в основата. Това е неговото желание. Той демонстрира, че вярва в значението на това сътрудничество.

Ник Гуртфройнд, ръководител на проекта

Новите крал и кралица посетиха ателието, в което е създаден параван. Автор на проекта е артистът Ейдън Харт. Изработката е отнела няколко месеца. С нея са били ангажирани близо 150 души, включително такива от Кралското училище по ръкоделие.

За мен е огромна чест, работата беше забавна. Нямаме търпение да видим паравана по време на церемонията в Уестминстърското абатство. Мисълта, че това е час от историята въздейства на всички ни. Много сме горди, че участваме.

Ан Бъчър, Кралско училище по ръкоделие

Коронацията на Чарлз III ще се проведе на 6 май.