Европа

Антимонархисти готвят за протест за коронацията на Чарлз III в събота

От Лора Карамфилова Лора Карамфилова Международен редактор

В Лондон тече усилена подготовка за коронацията на крал Чарлз Трети. Нетърпението преди съботната церемония витае във въздуха. Докато едни британци очакват събитието на годината с трепет, други пък се готвят да протестират. Антимонархисти ще чакат кортежа на краля и кралицата-консорт с плакати и викове на неодобрение.

 

Тук ще има поне хиляда души, а вероятно и повече, с много жълти плакати, много големи знамена и много шум. Ще скандираме: "Не е моят крал", докато Чарлз III минава покрай нас.

Греъм Смит, изп.-директор на антимонархистката група „Република“

Коронацията се оказва повод за повдигане на една вечна тема, а именно – колко актуална е ролята на монарха през 2023 г.?

 

Мнозинството от британците искат да имат монарх. И те искат да имат монархия. Това обаче е по-умерено, отколкото е било преди. Проучванията на общественото мнение по този въпрос датират от 70-те и 80-те години на миналия век. Анкетите тогава са били по-малко отколкото са днес. По-младите хора по-рядко подкрепят монархията, но също така днес, когато броят на етническите малцинства сред населението ни е по-висок, те по-рядко подкрепят монархията. Тези, които живеят в Лондон и Шотландия, са по-малко склонни да подкрепят институцията.

Кели Бийвър, статистик

Междувременно членовете на кралското семейство вземат участие в различни събития, предшестващи церемонията събота. В сряда Чарлз и Камила бяха домакини на градинско парти в Бъкингамския дворец. Към високопоставените гости се присъедини и музикалната легенда Лайнъл Ричи, който ще вземе участие в концерта след коронацията.