The Cube

The Cube: Кой е основният опонент на Ердоган и как изгря на политическата сцена?

От Мария Кръстанова Мария Кръстанова Репортер

Изборите в Турция след два дни са най-голямото предизвикателство за 20-годишното управление на Ердоган. Преди да представим актуалните социологически данни и нагласи на турските избиратели, няма как да не разкажем малко повече за човека, който потенциално може да свали от власт Ердоган.

Сред основните промени, които обещава Кълъчдароглу, са възстановяване на парламентарната република, независимост на централната банка, подобряване на отношенията със Западните съюзници, включително със САЩ, и напълно свободна медийна среда. Наричан „турският Ганди“( заради спокойния си външен вид) и „чичо Кемал“ (заради реномето му на принципен човек), Кълъчдароглу привлече вниманието на световните медии, когато през 2017 г. поведе „Марша на справедливостта“ срещу репресиите на режима на Ердоган. Всъщност между него и Ердоган вражда съществува още от 90-те години, когато настоящият президент омаловажавал работата на съперника си, тогава заемащ поста председател на турския Социалноосигурителен институт.

Според социологическите данни обединението на опозицията е подобрила шансовете ѝ за успех. Наблюдава се и рекордна избирателна активност от чужбина. 1,5 млн. души от 73 държави са дали своя глас. Няколко социологически агенции дават един пункт преднина на Кълъчдароглу , но с едно наум. Все още не е ясно как биха гласували хилядите пострадали от тежкото земетресение в началото на февруари, обвинили Ердоган за некачествен строеж на сгради, както и опозицията сред кюрдските избиратели, които представляват цели 15%.

Само едно е сигурно към този момент и то е, че резултатът от изборите е важен не само за Турция, но и за цяла Европа. Някои анализатори предупреждават, че дори и да загуби, Ердоган няма да се предаде лесно.