Европа

Проф. Чуков за изборите в Турция: Въпросът е на кой тур ще спечели Кълъчдароглу

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Гласовете на отказалия се Мухарем Индже би трябвало да отидат към Кемал Кълъчдароглу на предстоящите избори в Турция.

Това каза в студиото на Euronews Bulgaria арабистът проф. Владимир Чуков.

Индже е предният кандидат на Народно-републиканската партия през 2018 г. и се представи относително добре. Причината за отказването му е много дълга история. На пресконференция вчера каза, че натискът върху него да се откаже е от 45 дни. Обвини ФЕТО и кюрдите, и забележете – индиректно обвини една държава, от чийто порно сайтове са взели основните неща. Веднага след това Кълъчдароглу очевидно беше направил проверка и обвини Русия за тази история.

За мен лично Кълъчдароглу е класическата патерица за Ердоган. Когато обяви своята кандидатура имаше някъде около 7%. С тези проценти, които взема от Народно-републиканската партия Ердоган можеше да победи. С течение на времето обаче тези проценти стават все по-малко. Между Кълъчдароглу и Индже има лична вражда. Два пъти на конгреса Кълъчдароглу побеждава Индже за лидер. 10 дни преди фамозното оттегляне Индже предложи на Кълъчдароглу да се оттегли, но от 6-партийната коалиция Кълъчдароглу изгони двамата министри – Давутоглу и Али Бабаджан. Очевидно в Турция политическите номади са изключително нетърпими. Най-нетърпими са хората на Ергоган към бившите си министри, които в момента агитират за Кълъчдароглу.

Бюлетините от чужбина, които вече са пуснати за Индже са валидни. Вече гласувалите всъщност вдигат прага, което е едно рамо за Ердоган, който е догонващият.

 

Беше направено социологическо проучване, че 50% от гласовете на Индже отиват за Кълъчдароглу, 20% за Ердоган и останалите няма да гласуват.

През 2010 г. бившият лидер на Народно-републиканската партия Денис Байкал по същия начин след сексскандал си подаде оставката.

Това, което се усеща от сериозните местни наблюдатели е въпросът на кой тур ще спечели Кълъчдароглу – на първия или на втория. Но Ердоган е непредвидим, може да извади някакъв заек в последния момент. Историята с Индже показва, че има много голямо внимание от определени среди, така че той да се оттегли. Трябва да се направи сериозна експертиза откъде идват компроматите за Индже.

 

Русия инвестира в Ердоган. Той дължи това, че е президент след 2016 г. - опитът за преврат на Путин. Има една зловеща организация ГРУ, които са предупредили Ероган. Самият Дугин си призна, че той е носил писмото.

САЩ не са фенове на Ердоган. До ден днешен официална среща между Байдън и Ердоган не е имало. Кълъчдароглу каза, че ще приложи западните санкции срещу Русия и политика по сближаване с ЕС и по-близко до НАТО. В същото време обаче в неговата външнополитическа програма точка за създаване на организация за мир и стабилност в Близкия Изток, която да обхваща Иран, Ирак, Сирия – шиитските държави.

В кризисните години управляващата партия в Турция подкрепяше ДОСТ. Кълъчдароглу и неговата партия бяха много плътно зад ДПС. След това Анкара се обяви, че тази политика е безплодна. Затова сега имаме чудесно добросъседски отношения. Убедиха се, че не могат да правят като в Западна Европа – във Франция създадоха политическа партия. Фактът, че Кълъчдароглу беше два дни в България, докато Чавушоглу беше часове, ме кара да мисля, че за нас е по-добре да бъде Кълъчдароглу. Считам, че между България и Турция ще продължат конструктивни отношения с взаимна ненамеса във вътрешните работи.

Вижте цялото интервю във видеото.