Свят

Единият от кандидатите за президент в Турция се оттегли, Кълъчдароглу го покани в своя лагер (Обновена)

От Euronews България Euronews България

Един от 4-мата кандидати за президент на Турция - Мухарем Индже, се оттегли от надпреварата, а като причина за това посочи клеветническа кампания, насочена срещу него. По думите му Турция "не може да защити репутацията му".

Оттеглям се от надпреварата. Правя това за страната си... Когато от опозицията загубят изборите, ще стоварят цялата вина върху нас. Нямат повече оправдания. Искам глас от всеки дом за партия "Родина", оттеглям кандидатурата си за президент.

Мухарем Индже, лидер на опозиционната партия „Родина“

Индже изоставаше в надпреварата спрямо основните опоненти - Реджеп Ердоган и Кемал Калъчдароглу. Според социолози оттеглянето му увеличава шансовете на Калъчдароглу. По време на митинг в Анкара настоящият турски президент определи оттеглянето на опонента си като "тъжна вест".

Един от кандидатите се оттегли от кандидатурата си. Разбира се, не е възможно да се разбере защо се е оттеглил. Честно казано, това ме натъжава. Иска ми се тази надпревара да беше останала така до края. Не знам какво се случи.

Реджеп Таийп Ердоган, президент на Турция

Междувременно основният опонент на Ердоган на предстоящите избори в неделя - Кемал Кълъчдароглу, покани Мухарем Индже в неговата коалиция, предаде БГНЕС.

59-годишният Индже обяви решението си, след като стана обект на клеветническа кампания в интернет, която включваше фалшифицирани снимки, на които той се среща с жени и се вози в луксозни автомобили.

„Нека оставим настрана старите вражди. Приветстваме г-н Индже в коалицията“, заяви Кълъчдароглу в Туитър.

Светски настроеният националист събра 30,6 % от гласовете, когато предизвика президента Реджеп Тайип Ердоган на президентските избори през 2018 г.

След това той напусна основната опозиционна партия и стартира свое собствено движение, което започна да отнема гласове от светския лидер Кемал Кълъчдароглу - общия кандидат на блока против Ердоган.

Изборите се провеждат в условията на рязък икономически спад, огромна инфлация и само няколко месеца след опустошителното земетресение, което отне живота на десетки хиляди. Ако тази неделя няма ясен победител, надпреварата вероятно ще се реши на втори тур на 28 май. Право на глас имат повече от 64 милиона души.