Свят

Изборите в Турция: „Турският Ганди“ или защо опозицията издигна Кълъчдароглу?

От Лора Карамфилова Лора Карамфилова Международен редактор

Наричан „Турският Ганди“ 74-годишният Кемал Кълъчдароглу е видимо спокоен, харизматичен и благ. Той беше избран да детронира Реджеп Ердоган на вота в Турция на 14 май от 6 опозиционни партии. Лидерите на тези формации стигнаха до трудното решение да издигнат Кълъчдароглу въпреки силните фигури на кметовете на Истанбул и Анкара – Екрем Имамоглу и Мансур Яваш.

Основният опозиционен кандидат разбира се е лидерът на Републиканската народна партия – Кемал Кълъчдароглу. Силата му е в това, че е човек, който се смята за традиционалист. Затова и той е най-добрата възможност за кандидат, който да промени бюрократичната система и институции в Турция.

Проф. Ахмед Касим Хан, лектор в университет “Бейкоз“

Изборите в неделя ще бъдат 2 в 1 – и парламентарни и президентски.

„Опозиционният алианс е шарен, което означава, че следващият турски парламент ще бъде много шарен от гледна точка на участниците в него, идеологическите позиции и дебатите, които ще последват. А също така ще принуди самата система да бъде по-консенсусна, защото различните тревоги, различните интереси на различни части от обществото, различните части от населението неизбежно ще бъдат представени в тази опозиция“, обяснява проф. Касим Хан.

В политиките на Кълъчдароглу се припознават най-вече младите, образовани жители на големите градове.

Обнадеждени сме, за нас и за нашата страна. Затова сме тук. Това е последният ни шанс за спасение.

Лорин Инан

Освен от опозиционния алианс, 74-годишният кандидат-президент получи подкрепата на прокюрдската партия в страната, която събира около 10% от гласовете. Проучванията на общественото мнение му дават лека преднина, но политолозите предупреждават, че изходът от вота не бива да се счета за предопределен.