Европа

Тайфур Хюсеин, журналист: Огромна част от турските граждани милеят Ердоган да не спечели изборите

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Започна гласуването в чужбина на съдбовните избори за президент на Турция. Те ще се проведат заедно с парламентарните. Около 58 млн. турски избиратели ще изразят волята си дали да продължи управлението на президента Реджеп Тайип Ердоган, който е на власт от 21 години. Изборите са важен тест за опозицията. Накъде ще поеме Турция?

По думите на журналиста Тайфур Хюсеин огромна част от турските граждани милеят за това Ердоган да не спечели изборите.

„Около 7 млн. души ще гласуват за първи път – това са хора, които не са виждали друго управление от това на Ердоган“, каза журналистът в студиото на „Добро утро, Европа“.

Машинациите могат да се случат винаги и не малко избиратели поставят честността като основен проблем към този момент. Ако има честност, гледайки социологическите проучвания, които се предоставят – няма как Ердоган да спечели изборите.

Много анализатори смятат, че е голяма химера да се очакват честни избори в Турция, посочи Хюсеин.

„Машинациите на Ердоган са насочени си най-вече към неговите избиратели – да са доволни от всичко, което се случва и да бъдат обгрижвани, за да си осигури т.нар. твърд лекторат“, коментира още той.

„Тези, които подкрепят управляващите – около 40% от избирателите, неглижират самата демокрацията, тоест свободата и правата в Турция. За тях е важно Ердоган да спечели и да си продължат, както е било досега“, отбеляза журналистът.

„На 14 май Турция гласува дали да продължи с настоящия модел на президентска република от турски тип, както самият Ердоган се изразява, или да се върне към стария познат модел, но по-доразвит, имайки предвид обещанието и на Кемал Кълъчдароглу за свободна и по-развита демокрация в Турция“, подчерта той.

„Желанието ми е опозицията да спечели, най-вече за това да се развие демокрацията в Турция, но от друга страна не трябва да подценяваме Ердоган – една машина за печелене на избори. Той няма в никакъв случай да стане да поздрави опозицията, ако спечелят изборите“, каза още Хюсеин.

По думите му „образно казано, Ердоган няма да сдаде властта без бой“.

Целия разговор вижте във видеото.