Euronews Primetime

Анализатор: Ердоган управлява Турция авторитарно, но хората го харесват

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

Много би било смело да се каже, че везните за изборите в Турция са наклонени в някоя посока – дали към Реджеп Тайип Ердоган или към Кемал Кълъчдароглу. Това коментира в ефира на Euronews Primetime преподавателят в Нов български университет и анализатор на проблемите в Близкия изток доц. Мира Майер. Числата са толкова близки, че е много трудно да се прогнозира изход от изборите, но е важно да отбележим, че Ердоган е вдигнал подкрепата си с 6 пункта от юни миналата година до днес, каза тя.

Трябва да погледнем принципно над това какво защитава всеки един от кандидатите по време на предизборната кампания, а след това да погледнем и личностните оценки на двамата. След изборите през 2018 г. Ердоган управлява Турция доста авторитарно. След промените в Конституцията управлението на страната премина от парламентарна република в президентска и така Ердоган концентрира много власт в ръцете си. Кълъчдароглу е представител на Народно-републиканска партия, която е в коалиция с още пет, т.нар. маса за шестима. Те обещават да върнат управлението отново във вида, в който беше преди това – да се превърне Турция отново в парламентарна република.

доц. Мира Майер - преподавател в Нов български университет и анализатор на проблемите в Близкия изток

По думите на доц. Мира Майер за да бъде свалено авторитарно управление като това на Ердоган, е необходимо обединението на сили в най-различен спектър и точно такова е обединението, което подкрепя Кълъчдароглу.

Самият Кълъчдароглу е изключително скромен и тих като натура, нищо общо с Ердоган, който може да овладее един огромен митинг и да има остър език, но харесващ се на хората.

доц. Мира Майер - преподавател в Нов български университет и анализатор на проблемите в Близкия изток

Около 10% от гражданите все още не са решили за кого ще гласуват и вероятно точно те ще решат хода на изборите, коментира доц. Майер. Турция е силно поляризирана в този момент и в голяма степен това се дължи на Ердоган. От 85 млн. жители на Турция около 61 млн. имат право на вот, а избирателната активност е между 80 и 90%, каза още тя. Ердоган управлява от 20 години и е натрупал определени минуси – някои от тях се дължат на инфлацията, обезценяването на турската лира, както и корупцията. Има много упреци към управляващите и по отношение на действията им след земетресението през февруари, отбеляза доц. Мира Майер.

Цялото интервю вижте във видеото.