Европа

Ще успее ли Ердоган да остане на президентския пост в Турция?

От Лора Карамфилова Лора Карамфилова Международен редактор

В неделя ще се проведат изборите в Турция, за които този път се очаква да има оспорвана надпревара. Най-дълго управлявалият лидер в страната – Реджеп Ердоган, е сериозно притиснат от кандидата на опозицията Кемал Кълъчдароглу. Анализаторите обаче предупреждават, че политическият опит и харизмата на Ердоган не бива да бъдат подценявани.

Когато през 1997 г. Реджеп Тайип Ердоган разгорещява тълпата, рецитирайки стихотворение с ислямски подтекст, турските съдилища бързо предприемат мерки срещу тогавашния кмет на Истанбул, като го осъждат за нарушаване на светските закони с цел разпалване на религиозна омраза и го изпращат в затвора. Тогава хиляди негови поддръжници излизат по улиците в негова защита. От тогава насам всичко е история – Ердоган се превръща в най-дълго управлявалият лидер на Турция.

В крайна сметка, независимо дали на някого му харесва, или не, той е внушителен политик и със сигурност внушителен участник в кампании и няма нищо против да използва цялата власт, с която разполага поради длъжността, която заема.

Соли Йозел, лектор в университет „Кадир Хас, Истанбул

Ердоган е изправен пред тежък тест на тези избори заради общественото възмущение от нарастващата инфлация и справянето му със земетресението от 6 февруари в Южна Турция, при което загинаха над 50 000 души. Социолозите прогнозират лека преднина за кандидата на обединената опозиция Кемал Кълъчдароглу. Изходът от президентската надпревара обаче може да бъде определен на втория тур на изборите на 28 май.

Много хора са недоволни от начина, по който той управлява страната. Така че при тези обстоятелства всъщност е чудо, че той все още има 42% подкрепа. Но в известен смисъл той е като "тефлонов президент", нищо не се лепи по него.

Соли Йозел, лектор в университет „Кадир Хас, Истанбул

Стабилен електорат за Ердоган остават религиозните гласоподаватели от работническата и средната класа, които отдавна се чувстват отчуждени от бившия светски и западно ориентиран елит на Турция. Националистическата политика на президента продължава да намира подкрепа сред консервативните му поддръжници. Ердоган се опитва да атакува опозицията, като твърди, че тя подкрепя правата на ЛГБТ обществото, които според него застрашават "свещената семейна структура" на Турция.