Свят

Турция зареди с ядрено гориво АЕЦ „Аккую“

От Euronews България Euronews България

Президентът Реджеп Тайип Ердоган откри първата атомна електроцентрала в Турция чрез видеовръзка в първата си публична изява, след като се почувства зле в телевизионно интервю на живо, отмени няколко прояви от предизборната си кампания и разсея слуховете, че е сериозно болен. Седнал зад бюро, заобиколен от членове на кабинета, сътрудници и политически съюзници, 69-годишният Ердоган ръководи дистанционно събитието, отбелязващо доставката на първото ядрено гориво за построената от Русия атомна електроцентрала Аккую в южната провинция Мерсин.

 

 

Горди сме, че правим хода, който ще постави Турция сред страните с ядрена енергия в света.Всички блокове на централата ще бъдат пуснати поетапно до 2028 г. 10% от потреблението на електроенергия в страната ни ще се осигурява само от тази централа.

Реджеп Тайип Ердоган – президент на Турция 

На церемонията по видеовръзка се включи и руският президент Владимир Путин, който заяви, че отношенията с Турция се развиват много добре и тя може да разчита на Русия за доставки на енергоресурси.

 

Русия със сигурност ще продължи надеждно да осигурява на Турция енергийни ресурси, предимно природен газ. След като АЕЦ „Аккую“ заработи на пълен капацитет, вероятно ще доставяме по-малко природен газ на Турция. Това днес е скъп продукт и тепърва ще поскъпва, докато Турция ще се възползва от предимството на страна, която има собствена атомна централа, а ядрената енергия, както знаете, е една от най-евтините.

Владимир Путин – президент на Русия 

Преди церемонията по зареждане с ядрено гориво, Ердоган и Путин проведоха телефонен разговор, в който обсъдиха сътрудничеството между Турция и Русия, както и войната в Украйна и инициативата за износ на зърно през Черно море.

АЕЦ „Аккую“ получи статут на ядрен обект, въпреки че строителството ѝ продължава. Основен инвеститор в нея е руската държавна корпорация „Росатом“.

Очаква се тя да произвежда 35 милиарда киловатчаса (kWh) електроенергия годишно, покривайки около 10% от енергийните нужди на Турция, след като заработи на пълен капацитет.

 

Първата турска атомна електроцентрала ще може да произвежда енергия и 100 години след пускането ѝ в експлоатация, заяви генералният директор на Международната агенция за атомна енергия Рафаел Гроси. Той обърна внимание на взривоопасната обстановка около украинската атомна електроцентрала „Запорожие“. 

„От атомните електроцентрали трябва да идват само хубави новини и затова по този празничен повод искам да кажа, че имаме нужда от международна подкрепа. Нуждаем се от подкрепата на всички, за да сме сигурни, че от Запорожката атомна електроцентрала няма да произтече ядрена авария. Имаме нужда от вашата подкрепа, така че всеки път, когато говорим за ядрена енергия, да го правим в духа, в който го правим тук в Аккую. В дух на надежда и успех“, каза Рафаел Гроси.