Добро Утро, Европа

Изборите в Турция ще бъдат титаничен сблъсък, смята журналист

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Изборите в Турция ще представляват титаничен сблъсък на силен отбор срещу силен лидер. Коалицията, която стои зад Кемал Кълъчдароглу се оказва неочаквано добра комбинация срещу човек, който се промотира като един от лидерите в света - Реджеп Тайип Ердоган. Това каза в студиото на „Добро утро, Европа“ журналистът Илхан Андай.

Имаме две електорални армии, които в неделя ще се насочат към урните - едната, убедена, че ще върне парламентарната демокрация в Турция, а другата – че ще опази уморения, но направил много за тях Ердоган. И двамата са убедени, че ще спечелят още на първи тур. Редно е да отбележим, че средните стойности от социологическите проучвания сочат, че Кълъчдароглу ще събере 49% подкрепа. Това ще рече, че за да спечели кандидатът на Обединената опозиция, на него са му необходими гласове колкото един голям български град – Бургас или Пловдив, коментира Илхан Андай.

Малко е нужно според допитванията, но в последните 10 дни социологията е забранена, а следва да отбележим, че Ердоган е начело на може би най-добрата в света машина за печелене на избори.

Бързото профилиране на подкрепящите единия или другия кандидат позволява да кажем, че при Кълъчдароглу покритието е максимално – това са младите турци, живеещите в модерните градове, работещите в регионите с висок брутен вътрешен продукт. Зад подкрепата за Ердоган виждаме много религия, има региони, консумиращи от бюджета, по-бедната прослойка от обществото, каза още журналистът.

Цялото интервю вижте във видеото.