Свят

Изборите в Турция: Какви са нагласите ден преди вота?

От Лора Карамфилова Лора Карамфилова Международен редактор

В неделя са изборите в Турция, където нашите съседи ще гласуват както за президент, така и за парламент. Напрежението расте, а социолозите предвиждат лека преднина за кандидата на опозицията Кемал Кълъчдароглу, но въпреки нея, да се стигне до балотаж.

През последните 20 години има едно правителство. Първите 10 години бяха наистина успешни, но през последните 10 години то се отклони от курса. Можем да го наречем отравяне на властта. Икономическата криза, която наскоро се разви, ни засегна дълбоко - много, много силно.

Ердал

Реджеп Ердоган е опитен политик, който се радва на твърд електорат.

„През последните пет години минималната работна заплата се увеличи, приемането на по-ранна пенсионна възраст - всичко това сочи, че страната ни ще се успокои малко. И мисля, че това ще продължи и след изборите. На изборите, да, като човек, който подкрепя управляващата партия на Ердоган, ще гласувам за тях, но мисля, че спасението ни е отново чрез Партията на справедливостта и развитието“, казва Сабит Челик.

След като в четвъртък третият в надпреварата Мухарем Индже се оттегли, политолозите смятат, че гласовете за него ще отидат към Кълъчдароглу.

„За първи път от 20 години насам Ердоган е изправен пред истинско изборно предизвикателство, което може да загуби. Това прави тези избори значими. И след това, в действителност, на тези избори не просто се състезават две партии или двама лидери, а две визии. От една страна, е визията на президента Ердоган за държава на сигурността, сила, консолидирана в ръцете на изпълнителната власт. От друга страна, има визия, представена от Кълъчдароглу, за една по-плуралистична Турция, в която никоя общност не е поставена в неравностойно положение“, споделя Озгур Анлухисарчъклъ, директор на „Фонд Маршал“.

Вотът на живеещите в чужбина турски граждани приключи на 9 май. Според официални данни на Централната избирателна комисия в Турция,активността е малко над 53 %.