The Cube

The Cube: 32 часа телевизионно време за Ердоган, срещу 32 мин. за Калъчдароглу

От Мария Кръстанова Мария Кръстанова Репортер

Окончателните резултати от първия балотаж в историята на Турция вече са ясни. Ердоган успя да преодолее най-голямото предизвикателство за 20-годишното си управление и спечели 52,1% от гласовете на турските граждани. Кълъчдароглу - 47.9%.

Интересни са някои разлики в сравнение с първия тур: в трите мегаполиса - Истанбул, Анкара и Измир, избирателната активност е намаляла с няколко пункта. В България турските граждани масово са гласували за Кълъчдароглу. В други части на Европа, като в Германия, където е най-голямата турска диаспора, подкрепата е за Ердоган. Ердоган успява да спечели и по-голямата подкрепа на хората от регионите, опустошени от земетресенията през февруари, въпреки обвиненията отправени срещу него тогава за некачествено строителство.

А докато анализът на картината тепърва започва, международните реакции продължават. Сред първите поздравили Ердоган бяха унгарският премиер Виктор Орбан и емирът на Катар. Малко по-късно и американският президент Джо Байдън, председателката на европейската комисия Урсула фон дер Лайен, президентът на Украйна Зеленски и този на Русия изпратиха своите поздрави. Тези поздравления се появяват на фона на идеята Ердоган да изпълни ролята на медиатор при едни евентуални преговори между Русия и Украйна.

И за финал, още няколко думи за опозицията, която не успя да победи Ердоган. Те определят резултатите от изборите за манипулирани. Като аргумент изтъкват и ролята на медиите. Spiegel цитира данни, според които в периода от 1 април до 1 май турската държавна телевизия е излъчвала над 32 часа на живо от митинги на Ердоган, за сравнение – Кълъчдароглу е получил само 32 минути. Някои анализатори обаче твърдят, че загубата не се дължи толкова на нелоялни практики, колкото до самата фигура на Кълъчдароглу – човек в края на своята политическа кариера, побеждаван от Ердоган 5 пъти.