Европа

Макрон поиска гаранции за сигурност от НАТО за Украйна

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Еманюел Макрон призова НАТО да даде "осезаеми" гаранции за сигурност на Украйна, която е във война от повече от година. На конференцията Globsec в Братислава френският президент заяви, че отбраната на Европейския съюз е важна за доверието в блока. По думите му с инвазията си в Украйна руският президент е разтърсил Алианса.

 

Трябва да помогнем на Украйна с всички средства за провеждането на ефективна контраофанзива. Това е решаващо. Трябва да засилим това, което правим сега, защото залогът през следващите месеци е възможността за траен мир.

Еманюел Макрон, президент на Франция 

За гаранции за сигурност призова и председателят на Европейската комисия. Урсула фон дер Лайен припомни за мирния план на президента Володимир Зеленски и допълни, че подкрепата от Европа за Киев трябва да продължи. 

Освен това обяви нов план за интеграцията на Западните Балкани, който включва достъп на държавите в региона до единния пазар на Европейския съюз и засилване на борбата с корупцията.

 

Има остра нужда от инвестиции в Западните Балкани. И тези инвестиции ще подобрят живота на хората, ще улеснят пътя им към нашия съюз. Затова трябва да увеличим ресурсите за Западните Балкани. Мисля, че този план от 4 точки е точното предложение в точното време за Западните Балкани.

Урсула фон дер Лайен, председател на Европейската комисия

Според Урсула фон дер Лайен инвестициите в Западните Балкани ще помогнат за присъединяването на държавите от региона към Европейския съюз и ще ограничат руското влияние.