Европа

Русия отново засипа Украйна с ракети, Киев се похвали с 40 свалени

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Русия с мощна въздушна атака над украинската столица Киев.

В града са се чули няколко силни експлозии, а в цяла Украйна сутринта беше обявена въздушна тревога. В ранните сутрешни часове Москва предприе нова вълна от въздушни нападения срещу Киев с помощта на безпилотни самолети и крилати ракети. Военната администрация съобщи, че повече от 40 движещи се към столицата цели са били свалени от противовъздушната отбрана. Още една трудна нощ за столицата, заяви кметът на Киев Виталий Кличко в канала за съобщения Telegram.

Това е 15-ата поредна въздушна атака на Русия срещу града през май и второто поред нощно нападение с голяма интензивност. В Киев няма големи щети или жертви, съобщиха официални лица. Нападението последва най-мащабната атака с дронове, предприета срещу Киев предишната нощ, при която загина един човек и няколко бяха ранени. Президентът на Украйна Володимир Зеленски съобщи, че в неделя Русия е изстреляла 54 безпилотни летателни апарата срещу страната, което е една от най-мащабните атаки от началото на войната. 36 от тях са били свалени в Киев и региона.

 

През цялата си история Киев е бил свидетел на различни зверства от страна на нашествениците. Той е преживял всички тях и ще ги преживее. Никой от тях (нашествениците) няма да бъде тук! Киев и всички наши градове, цяла наша Украйна ще сложат край на историята на московския деспотизъм, който е поробва много различни народи от дълго време.

Володимир Зеленски, президент на Украйна

С наближаването на отдавна очакваната украинска контраофанзива за възвръщане на териториите, завзети от Русия през 15-те месеца на войната, Москва засили атаките си, насочени срещу военната и цивилна инфраструктура.

С тези постоянни атаки врагът се стреми да държи цивилното население в дълбоко психологическо напрежение, заяви Серхий Попко, ръководител на военната администрация в Киев. Зеленски прогнозира, че руското ръководство ще падне след поражение във войната на Кремъл срещу Украйна.