Свят

Разследват използване на американско оръжие в нападения срещу територията на Русия

От Euronews България Euronews България
APTOPIX Russia Ukraine War 23144515004972 Бойци от руския доброволчески корпус стоят на върха на БТР по време на пресконференция недалеч от границата в Сумска област, Украйна, сряда, 24 май 2023 г. Руските военни заявиха във вторник, че са потушили една от най-сериозните трансгранични атаки от Украйна от началото на войната, като твърдят, че са убили над 70 нападатели в битка, продължила около 24 часа. Снимка: AP

Украйна настоява, че нахлуването в руската Белгородска област е извършено от руснаци, които се противопоставят на Путин

Вашингтон разследва съобщенията, че американско оборудване е било използвано при набези в Русия, заяви в сряда служител на Белия дом, като предупреди Украйна и проукраинските сили да не използват американско оборудване за нападения на територията на Русия, съобщава „Политико“.

 



Russia Ukraine Border 23145349212371 На тази снимка, направена от видео, публикувано от пресслужбата на руското министерство на отбраната, се вижда повредена бронирана военна машина след боеве в западната част на Белгородска област в Русия във вторник, 23 май 2023 г. Русия твърди, че десетки украински бойци са преминали в един от граничните ѝ градове в Белгородска област, нанесли са удари по цели и са принудили евакуация, преди над 70 от нападателите да бъдат убити или отблъснати от антитерористична операция.

Две проукраински руски паравоенни групировки поеха отговорност за нахлуването в понеделник от Украйна в руската Белгородска област, при което превзеха няколко малки села. Москва заяви в сряда, че е разгромила групите, като е убила повече от 70 души и е унищожила произведени в САЩ военни превозни средства.

Говорителят на Съвета за национална сигурност на САЩ Джон Кърби заяви в сряда, че Белият дом "разглежда тези съобщения, че американско оборудване и превозни средства може да са били замесени", намеквайки за разочарованието на Вашингтон.

Бяхме пределно ясни: не подкрепяме използването на оборудване, произведено в САЩ, за нападения на територията на Русия ... бяхме категорични по този въпрос с украинците

Кърби каза още: "Няма да навлизам в дискусиите, които водим с тях. Но смятам, че сме били последователни по отношение на нашите опасения в това отношение."

Във вторник говорителят на Пентагона - бригаден генерал Патрик Райдър, заяви, че САЩ не са разрешавали и не са получавали украински искания за прехвърляне на оборудване на паравоенни групи. Той също така изрази съмнения относно руските доклади и изображения, на които изглежда, че са показани произведени в САЩ превозни средства.

"Не знам дали това е вярно или не, по отношение на достоверността на тези изображения", каза Райдър. "Спомняте си, че [тази седмица] имаше някои фалшиви изображения на предполагаеми експлозии в Пентагона. Така че ние просто - всички ние, както в [Министерството на отбраната], така и, сигурен съм, в ... журналистическата общност, трябва да разгледаме тези неща и да се уверим, че получаваме фактите, преди да правим предположения."

Russia Ukraine Border 23145349300534 На тази снимка, направена от видео, публикувано от пресслужбата на руското министерство на отбраната, се вижда повредена бронирана военна машина след боеве в западната част на Белгородска област в Русия във вторник, 23 май 2023 г. Русия твърди, че десетки украински бойци са преминали в един от граничните ѝ градове в Белгородска област, нанесли са удари по цели и са принудили евакуация, преди над 70 от нападателите да бъдат убити или отблъснати от антитерористична операция.


Украйна отрича да е замесена в нападението, като твърди, че двете групи - "Легион на свободна Русия" и "Руски доброволчески корпус" - се състоят само от руски граждани, които се сражават на страната на Киев с цел създаване на демилитаризирана зона на границата с Украйна.

Андрий Черняк, представител на военното разузнаване на Украйна (HUR), заяви пред "Политико", че военната помощ, предоставяна от САЩ и други западни съюзници, е строго ограничена за използване от украинската армия.

Всеки куршум се проследява не само от нас, но и от западните ни съюзници

Черняк добавя, че не знае откъде паравоенните групировки са получили произведените в САЩ автомобили. Макар да настоява, че групите са действали самостоятелно, Черняк заяви, че HUR е влязла в контакт с тях и е забелязала засилване на антипутинските настроения сред руснаците.

"Нашата основна цел е да защитим Украйна. За нас това са руски граждани, които са против Путин и искат да разклатят режима му. Затова работим с когото можем, за да постигнем основната си цел", каза Черняк. "Все повече хора в Русия разбират, че не искат да умират за [Путин] във война".

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу определи групите като украински "националисти" по време на телевизионна среща с руски военни и показа снимки на две тежко повредени бронирани машини, които изглеждат подобни на тези, предоставени от САЩ на Украйна като част от военната помощ.

"По време на антитерористичните операции частите на националистическите формирования бяха блокирани и разгромени чрез въздушни удари и артилерийски огън и активни действия. Остатъците от националистите бяха изхвърлени на територията на Украйна, където борбата продължи до пълното им ликвидиране", заяви Шойгу.

Самите групи обаче твърдят, че са успели да се върнат в Украйна само с двама убити и 10 ранени от "Легиона на свободна Русия", както и с двама ранени от "Руския доброволчески корпус".

APTOPIX Russia Ukraine War 23144514618544 Бойци от руския доброволчески корпус се подготвят за пресконференция недалеч от границата в Сумска област, Украйна, сряда, 24 май 2023 г. Руските военни заявиха във вторник, че са потушили една от най-сериозните трансгранични атаки от Украйна от началото на войната, като твърдят, че са убили над 70 нападатели в битка, продължила около 24 часа. Снимка: AP


На въпрос как са се сдобили с произведени в САЩ превозни средства, Денис Капустин от Руския доброволчески корпус, известен още като "Белия Рекс" (същото име като неговата линия за бяло националистическо облекло), се пошегува, че бойците му са могли да ги закупят от всеки военен магазин - подигравателно изказване на Владимир Путин за това как подкрепяните от Русия бойци са се сдобили с оръжия, за да се бият с Украйна в Донбас през 2014 г.

Капустин също така твърди, че групата му е върнала военни превозни средства, откраднати от Украйна.

"Целта на нашата мироопазваща операция в Белгородска област беше също така да унищожим правоприлагащите органи, обслужващи режима на Путин, а също така да покажем на народа на Русия, че съпротивата е възможна", заявиха от "Легиона на Свободна Русия" във вторник.

"Руският доброволчески корпус" също така заяви, че е искал да покаже на руснаците, че не са защитени от Путин.

___________________

Александър Уорд от Киев и Лара Селигман от Вашингтон.