Европа

Сраженията в Донбас се ожесточават, руснаците съобщиха за атака в Белгород

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Украинските войски продължават да отблъскват противника, съобщават украинските власти. От Генералния щаб на Украйна заявиха, че за едно денонощие са осуетени 11 руски атаки на фронтовата линия, както и че руснаците са нанесли удари по над 30 населени места. Според Киев загиналите руски военни от началото на войната над 65 хиляди.

В свое обръщение украинският президент Володимир Зеленски коментира, че дори 100 хил. руснаци да загинат във войната, Кремъл няма да се замисли дали да продължи.

В Донецка и Луганска области ситуацията продължава да е много тежка. Най-тежко е в Бахмутското направление, както и през последните дни. Държим позициите си. На изток и на юг правим всичко окупаторите да се чувстват безперспективни. Без значение кого ще изпратят да се бие срещу нас, за тях това ще завърши с поражение.

Володимир Зеленски, президент на Украйна

Сградата на градската администрация в Донецк е била поразена при обстрел, за който подкрепяната от Русия градска управа обвини украинските сили. Съобщава се за ранени и за възникнал пожар.

Междувременно според военното министерство на Русия армията на страната е отблъснала украинците в района на Херсон и е осуетила опитите им да пробият руската отбрана близо до Лиман в Луганска област.

Руското военно министерство съобщи и за десетки загинали и ранени на военен полигон в Белгородска област. Според властите става дума за терористичен акт, извършен от двама граждани на бивша съветска република. Часове по-рано губернаторът на Белгород съобщи за пожар в петролно депо в областта след обстрел. 

На този фон гладът в Украйна се е увеличил десетократно от началото на войната, обяви за "Ройтерс" регионалният директор на Световната банка за Източна Европа. А от Държавния департамент на САЩ обявиха, че са обезпокоени от разследване на "Асошиейтед Прес", според което руснаци депортират хиляди украински деца в контролирани от Москва територии.