Европа

Кардинал, посочен от Ватикана, цели да намери „мирни пътища“ между Киев и Москва

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Кардинал Матео Зупи, който Папа Франциск натовари със специалната задача да започне миротворна мисия в Украйна, говори за първи път пред репортери в Рим. Той подчерта, че основната му цел е намирането на мирни пътища за диалог между двете воюващи страни.

Тази мисия е съгласувана с Държавния секретариат на Ватикана, може би за някои това изглежда малко странно, но това е така, както много други официални и неофициални мисии в миналото. Имам за цел да помогна за намаляване на напрежението, свързано с конфликта в Украйна. Това е.

Кардинал Матео Зупи, кардинал

В началото на 90-те години на миналия век, кардинал Зупи оглавява подобна мисия за решаване на конфликта в Мозамбик. Преди седмица Светият отец обяви, че възлага на Зупи ролята на медиатор между Киев и Москва. Русия вече обяви, че намира идеята на мисията за положителна.

В Мозамбик на практика имаше точно това - близост, посредничество, връзки и много срещи. Усилията в Украйна определено ще бъдат в тази посока. Имаме съзнанието, че трябва да изградим близост с тези, които са жертви - първо с молитва и солидарност.

Кардинал Матео Зупи, кардинал

Ватиканът каза в изявление, че 67-годишният Зупи ще изпълни мисията, като още в края на април Папата загатна, че Римокатолическата църква ще започне специална миротворна мисия с цел спиране на войната. Според дипломатически източник от Ватикана планът е кардиналът да се опита да се срещне отделно с украинския президент Володимир Зеленски и руския президент Владимир Путин.