Европа

Денис Шмигал поиска помощ от папата за връщането на украински деца от Русия

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Помощ от Светия отец за връщането на депортираните украински деца в Русия поиска премиерът на Украйна Денис Шмигал. Той имаше частна аудиенция при папа Франциск във Ватикана. Шмигал е поканил папата да посети разкъсваната от войната Украйна.

 

Помолих Негово Светейшество (папата) да ни помогне да върнем у дома украинците и украинските деца, които са задържани, арестувани и престъпно депортирани в Русия. Освен това поканих Негово Светейшество лично да посети Украйна.

Денис Шмигал – премиер на Украйна

Шмигал повтори очакванията на страната си, че очаква покана да се присъедини към НАТО.

 

Убеден съм, че присъединяването на Украйна към НАТО ще бъде предимство за Алианса. Разбира се, очакваме конкретни решения на срещата във Вилнюс и от нашите партньори и се надяваме, че ще получим отговори на въпросите, когато Украйна стане член на НАТО.

Денис Шмигал – премиер на Украйна

В сряда по време на двустранна конференция в Рим, посветена на възстановяването на Украйна, министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба заяви, че страната му "ще посрещне папата с отворени обятия". "Украйна е с папата в името на мира. Нашата покана е винаги в сила, той може да дойде по всяко време", каза Кулеба.

Засега от Ватикана няма отговор дали папата възнамерява да посети в скоро време Украйна.
При срещата си папата и украинският премиер размениха подаръци. Франциск подари на госта бронзова плоча с цвете, на което са гравирани думите „мирът е крехко цвете“.

В замяна Шмигал връчи на папата керамична статуетка на петел, оцелял след бомбардировка край Киев и заобиколен от житни класове, и книга с фотографии от войната.