Европа

Иван Гешев стигна до Украйна, посрещнаха го с хляб и сол във Виница

От Euronews България Euronews България
Geshev Ukraine Twitter Resized Снимка: Twitter.

Главният прокурор Иван Гешев пристигна в украинския град Виница и се срещна с колегата си там, обяви самият той в Туитър.

Гешев публикува снимка, на която се вижда как го посреща делегация от официални лица и момичета в носии, държащи питка.

„Благодаря за гостоприемството на Олександър Иванов, ръководител на прокуратурата в град Виница, Украйна! За мен е чест лично да изкажа подкрепата си към моите украински колеги“, написа главният прокурор. 

От вчера той е на двудневно посещение първо в Молдова, където се срещна с главния прокурор и подписа споразумение за сътрудничество и обмен на информация. Това се случва в момент, в който между прозападните власти в Кишинев и Русия назрява ново напрежение. Президентът Мая Санду обвини режима в Кремъл, че опитва да се намеси в предстоящите местни избори на страната чрез внедрени агенти сред кандидатите.

След визитата в Молдова българският главен прокурор пристигна и в Украйна, която вече повече от година воюва също срещу Русия, след като бе нападната на 24 февруари 2022 г.

Иван Гешев е вторият официален представител на българската държава, който отива в Украйна. Първият бе парламентарна делегация, водена от тогавашния премиер Кирил Петков, през пролетта на м.г. Опит за посещение направи и лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов, но той получи забрана за влизане в Украйна.