Европа

Войната в Украйна: Готви се симулация на инцидент в АЕЦ “Запорожие”, съобщи украинското разузнаване

От Ирина Иванова Ирина Иванова Журналист

Украйна предупреди, че Русия подготвя симулация на сериозен инцидент в АЕЦ “Запорожие”. От украинското разузнаване съобщиха, че руските сили скоро ще обстрелят централата, след което ще обявят изтичане на радиация. Според Киев целта е да се осуети контраофанзивата.За поредна нощ прозвучаха сирените за противовъздушна отбрана в голяма част от Украйна, включително в Одеса, Херсон, Харков и Миколаев.  Съобщава се за и 2 мощни експлозии в окупирания Мариупол. В Телеграм отстраненият градски съвет на града пише, че е имало удари в района на завода Азовстал.

В Днипро днес е обявен ден на траур заради загиналите при вчерашния обстрел на болница. 

Това е чисто чудовищно деяние - руска ракета, балистична - срещу болница и ветеринарна клиника. Напълно болни същества. При този удар бяха убити двама души. Моите съболезнования на семействата и приятелите им. Повече от 30 души са ранени, включително две деца. 

Володимир Зеленски, президент на Украйна

През последните седмици Русия засили атаките си срещу Украйна, докато Киев се подготвя за контраофанзива.  На места украинците използват импровизирани бойни дронове, за да спрат руския напредък. 

Ако дронът, който се използва на гранати, оцелее повече от две седмици, вече е ветеран. Това е страхотен резултат. Понякога губим по три-четири дрона на ден. 

Сушист

Междувременно от украинското министерство на отбраната предупредиха, че Москва подготвя симулация на сериозен инцидент в АЕЦ “Запорожие”, която е руски контрол, като целта е да се осуети контраофанзивата. 

Според украинското разузнаване руските сили скоро ще обстрелят централата, след което ще обявят изтичане на радиация. Това би предизвикало международно разследване, по време на което всички бойни действия биха били прекратени.