Европа

Войната в Украйна: Сблъсъците в района на Бахмут продължават

От Euronews България Euronews България

Военните действия около Бахмут продължават според украинската армия. Оттам посочват, че боевете са най-ожесточени по направленията в Донецка област. През последното денонощие са отчетени повече от 20 сблъсъка.

На фона на размяната на удари на фронта - Полша вече обучава украински пилоти за работа с изтребители F-16, каквито Украйна очаква да получи.

Президентът на страната отново изрази подкрепа за диалога с партньорите на Киев. 

 

Всички трябва да разберат, че основната задача на страната ни и целта на международната ни комуникация е да укрепим Украйна, да укрепим отбраната и да увеличим възможностите на военните ни, а и на страната като цяло. Всяко чуждестранно посещение и почти всички преговори помагат Украйна да стане по-силна.

Володимир Зеленски, президент на Украйна

Междувременно руските власти прекратиха т.нар. "антитерористична операция", обявена в Белгородска област. От Москва твърдят, че са убили повече от 70 бойци в областта, след като по-рано заявиха, че "група диверсанти" са атакували Белгород от територията на Украйна. Киев отрече да има участие в нападението и обвини за него руски партизани, които искат смяна на властта в Кремъл.

Тази седмица паравоенните групи Легион "Свобода на Русия" и Руски доброволчески корпус поеха отговорност за атаката с мотива, че искат да освободят областта.