Европа

Войната в Украйна: Зеленски отиде на фронтовата линия

От Лора Карамфилова Лора Карамфилова Международен редактор

Руската Белгородска област обяви „режим на антитерористична операция“, след като според Москва диверсионна група от Украйна е атакувала областта. Киев вече отрече да има общо с въоръженото нахлуване в Белгород и обвини за атаката руски партизани, които искат смяна на властта в Кремъл. Междувременно, украинският президент Володимир Зеленски посети фронтовата линия, за да поздрави разположени там части по случай Деня на украинската морска пехота.



Противоречива информация за случващото се в руската Белгородска област. Според Кремъл, диверсионна група от Украйна е атакувала областта. Киев пък твърди, че става дума за руски партизани. Паравоенните групи Легион „Свобода на Русия“ и Руски доброволчески корпус пък поеха отговорност за нападението и заявиха, че освобождават Белгородска област. Местните власти твърдят за удари с дронове през изминалата нощ. По-рано губернаторът на областта съобщи за най-малко осем ранени и нанесени щети върху жилищни сгради. 

 

Продължава прочистването на територията от страна на Министерството на отбраната съвместно с правоприлагащите органи. Сега се обръщам към жителите на квартал Грейворон, които временно са напуснали домовете си, все още не е препоръчително да се връщат по домовете си. Незабавно ще ви информираме, аз ще информирам чрез социалните си мрежи, а ръководителите на местните власти ще дадат информация, когато е безопасно.

Вячеслав Гладков, губернатор на Белгород

Хора от девет населени места в областта вече са евакуирани. Говорител на Владимир Путин съобщи, че руският президент е информиран за случая, но Кремъл засега пази мълчание. Междувременно, украинският президент Володимир Зеленски посети фронтовата линия, за да поздрави разположени там части по случай Деня на украинската морска пехота.

Според властите в Киев важната битка за Бахмут продължава като се водят ожесточени сражения в района на Мариинка, в Донецка област, където Русия продължава да съсредоточава усилията си. Киев съобщава и за нападения срещу цели в Днипро, където са пострадали седем души.