Свят

Военен експерт: Всяка държава сама има право да реши дали да изпрати войски в Украйна

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Основните теми, които са застъпени в парламентарната асамблея на НАТО са свързани главно с това как да бъде укрепван отбранителният потенциал на НАТО, особено в Източна Европа, както и какви са възможностите за увеличаване на военната помощ за Украйна. Това каза в ефира на „Добро утро, Европа“ началникът на политическия кабинет на служебния министър на отбраната Атанас Запрянов и преподавател Георги Цветков.

Цветков коментира отсъствието на президента Румен Радев от Пролетната парламентарна асамблея на Алианса като заяви, че провеждането на това събитие е отдавна обявено.

Присъствието на генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг стана известно в последните седмици, но може би е по-добре външнополитически въпроси, които касаят отбраната и развитието и търсене на решения относно войната в Украйна да бъдат направени на такъв форум, отколкото на двустранна среща в Будапеща. Това обаче в крайна сметка е решение на президента.

По отношение на изпращане на войски на бойното поле в Украйна Георги Цветков коментира, че това се случва само с консенсус, като уточни, че включване на сили на Алианса означават започване на нова Световна война. Ако обаче отделни държави решават да помогнат на Украйна по този начин, кой може да ги спре, посочи още той.

Целия разговор вижте във видеото.