Свят

Главчев и Столтенберг: Помощта за Украйна не може да има алтернатива, но без НАТО да се въвлича в конфликта (Обновена)

От Euronews България Euronews България

НАТО не е искал от България да разшири военната помощ за Украйна. Това заяви служебният премиер Димитър Главчев след среща на четири очи с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, предаде БНТ.

Помощта за Украйна не може да има алтернатива, категорични са Главчев и Столтенберг. Тя обаче трябва да става с мисълта да не бъде въвлечен НАТО в конфликта.

Според Йенс Столтенберг поразяването на военни цели извън територията на Украйна е легитимно и партньорите от НАТО трябва да внимават, когато налагат ограничения за използването на дарени от тях оръжия, за да не се окаже така, че Украйна да не може да се защитава.

На следващата среща на НАТО във Вашингтон ще бъде обсъдена идеята Алиансът да има по-голяма координационна роля в помощта за Киев.

"България дава безпрецедентна помощ на Украйна. Когато войната започна, Русия искаше да завземе Украйна за няколко седмици и искаше 50% от територията на Украйна в началото на войната да бъде руска. Украйна удържа руските агресори, но това, което правим, обективно се вижда, че не е достатъчно. Нашата подкрепа трябва да е по-координирана и да продължаваме в същия дух. НАТО трябва да има по-голяма роля в координацията на тези помощи. На срещата във Вяашингтон трябва да се договорим за по-голяма координационна роля на НАТО в помощта за Украйна. Да има по-голяма отчетност и по-силно институционализирана рамка на нашата подкрепа, така че да даваме обещания, които да могат да бъдет изпълнени.

Подкрепяме Украйна не само заради трагдията на украинския народ. Искаме Украйна да спечели, защото в противен случай това е опасност и за нас. Путин трябва да зане, че е в интерес на нашата сигурност да подкрепяме Украйна. Затова очакваме лидерите в НАТО да продължат подкрепата за Украйна", заяви Столтенберг.

Темата за изпращане на български войници в Украйна е типичен пример за хибридна атака и дезинформация, заяви служебният премиер Димитър Главчев след среща на четири очи в Министерски съвет с генералниятсекретар на НАТО Йенс Столтенберг.

"Никога не е обсъждана такава тема във формат на НАТО, не е обсъждана и днес. Така че българските граждани могат да бъдат спокойни - няма тема за изпращане на български войници в Украйна", увери Главчев.

Помощта за Украйна не може да има алтернатива, категорични са Главчев и Столтенберг. Тя обаче трябва да става с мисълта да не бъде въвлечен НАТО в конфликта.

 

 

Столтенберг: Основната цел на НАТО е да предотврати войната, не да воюва

Основната цел на НАТО не е да воюва, а да предотврати войната. Силни сме, защото сме обединени. Това заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на пролетната сесия на Парламентарната асамблея на НАТО в София.

„НАТО е най-силният и успешен съюз в историята, защото ни обединява, помага ни да се развиваме и адаптираме, когато светът се променя. Днес живеем в опасен свят и трябва да отговорим на това“, каза Столтенберг.

Той подчерта, че основната цел на НАТО не е да воюва, а да предотврати войната.

„Атаката срещу един е атака срещу всички“, предупреди генералният секретар.

Столтенберг приветства делегацията на най-новия член на Алианса - Швеция.

Генералният секретар отбеляза, че Русия използва агресия и сила срещу Украйна, Грузия и Молдова.

Йенс Столтенберг осъди подкрепата на Китай за Русия със стоки с двойна употреба - гражданска и военна.

 

 

Stoltenberg BGNES Снимка: BGNES

Той порица и ролята на Северна Корея, която доставя хиляди артилерийски снаряди за руската армия.

Във връзка с казаното, Столтенберг призова за затвърждаване на партньорството между НАТО и демокрациите в Азиатско-тихоокеанския регион.

Той подчерта, че НАТО ще покаже решимост на Срещата на върха на Алианса във Вашингтон като демонстрира стъпки към придобиване на повече сили и способности.

„Нещата вътре в съюза се подобряват. 18 държави инвестират повече от 2% от БВП за отбрана. През 2014, когато поехме ангажимент за повече инвестиции - 2% от БВП, само три държави го направиха. Тази година още през февруари бяха 18, а след това се присъедини Швеция и станаха 19. Очаквам минимум две трети от съюзниците да изразходват 2% от БВП до срещата във Вашингтон“, посочи Столтенберг.

Другата ключова тема във Вашингтон ще бъде Украйна.

„Съюзниците от НАТО предоставиха безпрецедентна помощ за Украйна - военна, хуманитарна и икономическа. 99% от помощта е предоставена от държавите от НАТО“, каза генералният секретар и уточни, че това е позволило на украинците да освободят 50% от окупираната територия от началото на войната.

Йенс Столтенберг припомни, че през последните месеци Украйна не е получила всичко обещано заради забавянето на 60-те млрд. долара помощ в Конгреса на САЩ и неуспеха на европейската инициатива за 1 млрд. снаряди.

„Тези несъответствия и забавяния във военната подкрепа имат въздействие на място“, подчерта той.