Европа

Борел: Украйна има пълното право да се защитава от Русия

От Euronews България Euronews България
Borel Josep Borrell AP Снимка: АП, архив.

Ръководителят на външната политика на ЕС Жозеп Борел призова страните да балансират между страха от ескалация и нуждата на Украйна да се защити, предаде Франс прес, цитирана от БГНЕС. Той добави, че Киев има право да използва западни оръжия, за да нанесе удар по Русия.

"Според закона за войната това е напълно възможно и няма противоречие. Бих могъл да отвърна на удара или да воювам срещу този, който воюва срещу мен от своята територия", заяви Борел в началото на среща с министрите на отбраната на Европейския съюз.

"Трябва да се балансира между риска от ескалация и необходимостта украинците да се защитават", каза той.

Украйна настоява пред западните си поддръжници да ѝ позволят да поразява цели в Русия, използвайки оръжията с по-дълъг обсег, които поддръжниците на Киев доставят.

Ключовите поддръжници, сред които САЩ и Германия, не са склонни да разрешат на Киев да нанася удари през границата от страх, че това може да ги въвлече в пряк конфликт с Москва.

Твърдението на Борел беше подкрепено от няколко други министри на отбраната по време на срещата в Брюксел.

Холандският министър Кайса Олонгрен заяви, че Нидерландия няма ограничения и че се надява "други страни, които имат различни позиции, да променят това".

"Напълно възможно е те да нанесат удар и вътре в Русия. Моята гледна точка е, че това не бива да се обсъжда", добави тя.

Хано Певкур от Естония подчерта, че "искрено се надява, че всички страни, които разполагат с тези активи, ще дадат разрешение и на Украйна".

"Не може да е нормално Русия да атакува от много дълбоко в украинската територия, а украинците да се бият с една ръка зад гърба си", каза той.

Призивите дойдоха, след като вчера генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг обяви, че "е дошло времето" съюзниците да преразгледат ограниченията си, особено след като Русия обстрелва украинския град Харков от собствената си територия.

Дебатите относно украинските удари на територията на Русия идват в момент, когато страните от НАТО се борят да осигурят системи за противовъздушна отбрана, от които Киев отчаяно се нуждае.

Столтенберг съобщи миналия месец, че съюзниците са се съгласили да предоставят повече средства за противовъздушна отбрана, но оттогава не са обещани нови системи.

Нидерландският министър Олонгрен заяви, че Нидерландия в момента работи по инициатива за сглобяване на система за противовъздушна отбрана "Пейтриът" в тясно сътрудничество с няколко партньори, която да бъде изпратена на Украйна.

"Ще доставим от собствените си възможности няколко части от системата, за да можем да сглобим цялата система и да я доставим на Украйна", каза тя.

Белгия дава на Украйна 30 изтребителя F-16

Междувременно, Украйна и Белгия сключиха двустранно споразумение за сигурност, включващо доставката на 30 изтребителя F-16. То бе подписано по време на среща в Брюксел между президента Володимир Зеленски и белгийския министър-председател Александър Де Кроо. По време на разговорите Зеленски заяви, че Украйна спешно се нуждае от още седем произведени в САЩ системи за противовъздушна отбрана "Пейтриът". Те ще бъдат използвани, за да се попречи на Русия да нанася удари по електропреносната мрежа и граждански райони, както и по военни цели. 

Документът включва най-малко 977 млн. евро белгийска военна помощ за Украйна през тази година, както и ангажимента на Белгия да оказва подкрепа през целия десетгодишен срок на споразумението.

Володимир Зеленски - президент на Украйна

На свой ред руските сили съобщиха, че са превзели две села в Украйна. Населените места са Ивановка в Харковска област и Нетальове в Донецка област. По-рано трима души бяха убити, а други шестима бяха ранени при руска атака в южната част на украинската област Николаев. Това заявиха властите в Киев, които допълниха, че през нощта са свалили 3 ирански дрона "Шахед". Впоследствие Кремъл съобщи, че е свалил безпилотен самолет край Москва, като за по-малко от час са били въведени ограничения на две големи летища в столицата. Те допълват, че по данни на официални лица контролираният от Русия град Луганск в Източна Украйна е бил атакуван два пъти в рамките на три часа. Това е последният от поредицата удари в близост до града. И при двете нападения са избухнали пожари.

Украйна не коментира на нито един от двата инцидента, но киевските информационни агенции заявиха, че целта на втория удар е било летище и публикуваха видеозапис на пожар, разпространил се на голяма площ.