Свят

Румен Радев не приема предложението да ръководи българската делегация на срещата на НАТО (Обновена)

От Euronews България Euronews България
Rumen Radev BGNES Снимка: BGNES архив

Президентът Румен Радев не приема предложението на Министерския съвет да ръководи българската делегация и да участва в срещата на държавните и правителствени ръководители във Вашингтон, съобщиха от „Дондуков“ 2.

Държавният глава не приема някои положения от приетите от Министерския съвет рамкови позиции, отнасящи се до ангажименти, които страната ни поема относно войната в Украйна.

Кабинетът предлага Радев да ръководи делегацията ни на срещата на НАТО

Кабинетът предлага на държавния глава Румен Радев да ръководи българската делегация за срещата на върха на НАТО във Вашингтон, предаде БНР.

Служебното правителство е одобрило на вчерашното си заседание рамкови позиции за участие на страната ни в срещата. Позициите не са публикувани, като приложенията са само за служебно ползване. Кабинетът предлага на държавния глава да ръководи българската делегация и съобразно хода на дискусията, да изложи приетите от Кабинета рамкови позиции. Президентът ще може да одобрява и утвърждава документите, представени на вниманието на държавните и правителствените ръководители, включително заключителното комюнике.

С правителственото решение е утвърден и състав на делегацията във Вашингтон. Освен президент и премиер, в нея са включени министърът на отбраната, началникът на отбраната, постоянният представител на България към НАТО, заместник-министърът на външните работи Невяна Митева, началниците на кабинетите на президента и на премиера, трима от секретарите на президента, директори на дирекции в Министерския съвет и други служители от двете ни институции.