Европа

Макрон: Ще обсъдим напредъка на Украйна на срещата на НАТО

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Франция ще продължи да подкрепя Украйна в дългосрочен план, докато страната се защитава от руската агресия. Това заяви в Париж френският президент Еманюел Макрон. Той разговаря с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг – част от подготовката за срещата на върха през юли във Вашингтон.

Подкрепата ни за Украйна ще остане постоянна, ние ще продължим да се мобилизираме, за да отговорим на непосредствените нужди на Украйна, отправяйки послание за недвусмислена решимост да стоим до украинците в дългосрочен план. Наред с Румъния, Полша и балтийските страни, Франция също поема своите отговорности и изпълнява своята роля в усилията за подпомагане на Украйна. И ще продължим да го правим. 

Еманюел Макрон – президент на Франция 

Макрон изтъкна необходимостта Украйна да бъде стимулирана по пътя й към НАТО и да бъдат отчетени справедливо нейните постижения. Той акцентира на значението на Киев за евроатлантическата сигурност.

Трябва да изпратим силен сигнал до Вашингтон относно напредъка на Украйна в процеса на евроатлантическа интеграция и към Алианса, където тя има своето достойно място, и нейния принос към евроатлантическата сигурност. Приносът на Украйна към тази сигурност е екзистенциален. Споделянето на тежестта на сигурността на атлантическо ниво ще бъде сред ключовите въпроси на срещата на върха на НАТО. Жизнеспособността на трансатлантическата връзка е въплътена в единството, което показваме, но и в баланса между капацитета ни да инвестираме в нашата отбрана от двете страни на Атлантика.

Еманюел Макрон – президент на Франция 

Френският лидер повтори позицията си, че укрепването на националните отбранителни способности на европейските съюзници може само да подобри цялостната система за сигурност на ЕС. Като доказателство посочи, че над 2/3 от съюзниците са достигнали целта от 2% разходи от БВП за отбрана.

Съюзниците от НАТО се срещат на 9-11 юли във Вашингтон, за да отбележат 75 години от основаването на организацията. Годишнината идва, докато членовете на Алианса обмислят предоставянето на по-трайна и предсказуема дългосрочна военна подкрепа за Украйна.