Политика

Последно: Президент и премиер отиват във Вашингтон за срещата на НАТО (Обновена)

От Euronews България Euronews България
Glavchev BGNES (2) Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев и служебният премиер и външен министър Димитър Главчев ще участват в предстоящата Среща на върха на НАТО, съобщават от правителствения пресцентър. Новината идва, след като преди това управляващите не можаха да намерят консенсусно решение кой от двамата да представлява страната ни.

Срещата ще се проведе от 9 до 11 юли във Вашингтон. 

Въпросът бе коментиран в кулоарите на парламента.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви пред репортери, че вече е трябвало да има позиция на България, която да бъде отстоявана във Вашингтон. Той добави, че по времето, когато той е бил министър-председател, върховният главнокомандващ, а именно президентът, е ходил на срещите на върха на Алианса.

"Натъжен съм, защото се занимаваме с такива кокошкарски обиди, за да не използвам и аз такива. При положение, че нямаме план, милиардите стоят. Предстои среща на най-високо ниво в НАТО. Вместо да слушаме позицията на България, да спорим по нея, да изпратим президента и, поне по наше време, който и да е бил президент, когато аз съм бил премиер, аз ходех на европейските съвети, а върховният главнокомандващ ходеше на срещите на НАТО. Ние трябваше да имаме вече позицията на България, на външното министерство, която, който и да отиде, да я отстоява", коментира той.

Позиция за това, че България трябва да бъде представена на срещата на върха на НАТО във Вашингтон от министър-председателя Димитър Главчев, заяви и председателят на ДПС Делян Пеевски.

Според него, в този решителен за сигурността на света в Европа страната трябва да бъде представена от български представител с ясен евроатлантически профил.

От ПП-ДБ също потвърдиха позицията. "Това, което виждам е, че позициите на президента по темите, свързани с Русия и Украйна, съвпадат практически напълно с това, което се представя като позиция на Кремъл и на ръководството в Русия. Така че в това отношение аз смятам, че е така. Има друга позиция, тази позиция е ясно изразявана и от парламента, и от Министерския съвет, който аз водех, и от европейските ръководители, тъй като на всеки Европейски съвет през последните 2 години се обсъжда тази тема, така че, да, аз смятам, че президентът заема неправилна позиция, която не съответства на българските интереси. Това трябва да бъде пределно ясно. Българският интерес е войната да бъде колкото може по-далече от границите на България", коментира Николай Денков.

"Позицията на "Възраждане" беше такава, че трябва да се отиде. Нашият президент, който е главнокомандващ, така или иначе да отиде и да представлява България, при положение, че нямаме постоянен министър-председател, но ДПС бяха категорично и Пеевски се изказа категорично и каза, че няма да толерира да отива президента, от "Величие" подкрепиха това нещо и казаха, че в крайна сметка да си решат те и да си отиде сегашния министър-председател", каза Цончо Ганчев от "Възраждане".