Европа

НАТО ще наблюдава обучението на украински военнослужещи

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Съюзниците от НАТО се споразумяха за план за начина, по който организацията ще оглави координирането на помощта за Украйна в сферата на сигурността и обучението. Това ще става в командване, което ще се намира в американски обект в германския град Висбаден и логистични възли на източния фланг под командването. Очаква се в това начинание да участват 700 служители на НАТО и хора от страните партньори.

 НАТО ще наблюдава обучението на украинските въоръжени сили в учебни съоръжения в съюзнически страни, ще подкрепя Украйна чрез планиране и координиране на дарения, ще управлява, трансферира и ремонтира оборудване, ще предоставя подкрепа за дългосрочното развитие на въоръжените сили на Украйна. Тези усилия не правят НАТО страна в конфликта, но ще засилят нашата подкрепа за Украйна в правото ѝ на самоотбрана.

Йенс Столтенберг – генерален секретар на НАТО

НАТО ще продължи да увеличава числеността на силите си за бързо реагиране, както и на бригадите по източния си фланг.

Съюзниците предлагат сили на командването на НАТО в мащаб, невиждан от десетилетия, днес имаме 500 000 войници във висока готовност във всички области, значително повече от целта, поставена на срещата на върха в Мадрид през 2022 г. НАТО също така удвои броя на войските на източния фланг. Съюзниците също предприемат по-големи учения, за да тестват нашите способности, тази година маневрите „Непоколебим защитник“ включваха около 90 000 войници в цяла Европа.

Йенс Столтенберг – генерален секретар на НАТО

Столтенберг каза, че трябва да се н

аправят задължително четири неща преди срещата на върха на НАТО във Вашингтон – незабавно да се изпратят системи за противовъздушна отбрана и F-16 на Украйна, да се поеме дългосрочен ангажимент на съюзниците за финансова помощ на страната, да се осигури помощ за нейната сигурност и обучение на въоръжените й сили, както и да се даде ясен сигнал за интеграцията ѝ в НАТО. 

А служебният министър на отбраната Атанас Запрянов обяви в Брюксел, че България ще предостави още излишно военно оборудване на Украйна. Това ще се случи, без да се нарушава окомплектоването на българските въоръжени сили в мирно време или за военновременните формирования.