Свят

Министрите на отбраната на НАТО обсъждат координацията на дългосрочната помощ за Украйна

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Министрите на отбраната на НАТО ще опитат да координират план за предоставяне на дългосрочна помощ за сигурността и военно обучение на Украйна. Генералният секретар на Алианса подчерта, че украинските сили се нуждаят от предвидимост относно видовете оръжия, боеприпаси и средства, които могат да очакват от западните съюзници и партньори.

Очаквам, че министрите от НАТО ще съгласуват план за помощ от НАТО за сигурност и обучение за Украйна. Освен това ще обсъдим дългосрочен финансов ангажимент, който лидерите на държавите членки да приемат на срещата на върха на Алианса през юли.

Йенс Столтенберг – генерален секретар на НАТО

Столтенберг заяви, че на Украйна са нужни най-малко 40 милиарда евро годишно, за да посрещне своите нужди. На срещата на върха на НАТО във Вашингтон ще бъде обявена дългосрочна финансова подкрепа за бранещата независимостта и суверенитета си страна.

Западните съюзници се опитват да увеличат военната помощ, докато руските войски започват атаки през над 1000-километровата фронтова линия, възползвайки се от забавянето на американската военна помощ.