Общество

Разследване на Би Би Си разкрива как Ружа Игнатова е била охранявана от Таки

От Euronews България Euronews България
Dr. Ruja Ignatova

Издирваният от българските разследващи за трафик на наркотици Христофорос Никос Аманитидис – Таки е отговарял за физическата сигурност на издирваната от ФБР Ружа Ингатова. Това се разказва в разследване на Би Би Си, което е в рамките на материал на британската обществена медия, свързан с българската "криптокралица".

Ричард Рейнхард, който започна разследването на OneCoin за американската служба за вътрешни приходи заедно с ФБР, разказа пред Би Би Си за ключов персонаж, който разследващите никога досега не са назовавали публично.

"Казаха ни, че уж голям наркопласьор отговарял за физическата ѝ охрана", разказа Райнхард в първото си интервю след пенсионирането си в края на 2023 г.

"Таки се появяваше неведнъж, не беше като да е било еднократно. Това беше повтаряща се тема", добавя той.

Това съвпадаше с информацията, с която вече разполагахме - през 2019 г. американските правителствени юристи бяха заявили, че ръководителят на охраната на Игнатова е бил голяма фигура от организираната престъпност в България, но не го бяха назовали.

"Разполагаме с доказателства, че един много значим, ако не и най-известният наркотрафикант на всички времена в България, е бил тясно свързан с OneCoin и е служил като лична охрана на Ружа Игнатова", каза помощник-адвокат.

Това е същият "ръководител на охраната", за когото друг адвокат на американското правителство заяви, че е "замесен в изчезването" на Игнатова в съда ден по-рано.

Според Райнхард Игнатова е била много по-изтънчен престъпник, отколкото повечето хора осъзнават.

"Това е като престъпник от типа „бели якички“, съчетан с наркотрафикант или мафиот на стероиди", обясни той.

Тази теория изглежда се подкрепя от изтекли документи на Европол, които показват, че преди Игнатова да изчезне през 2017 г. , българската полиция е установила връзки между нея и Таки.

В документите полицията подозира Таки, че е използвал финансовата мрежа OneCoin за изпиране на приходи от трафик на наркотици.

Митичен статут

В родната си България Таки има почти митичен статут - нещо като Ел Чапо или Пабло Ескобар. Широко разпространени са подозренията, че той е ръководител на българска организирана престъпна група и плодовит контрабандист на наркотици.

Той и неговите съдружници са разследвани за въоръжени грабежи, контрабанда на наркотици и убийства, но никога не са били подведени под отговорност за нищо.

"Когато говорим за Таки, той е главата на мафията в България. Той е изключително могъщ", каза бившият български заместник-министър Иван Христанов, който през 2022 г. разследва твърденията, че Таки е ръководил престъпна мрежа с помощта на корумпирани служители - и смята, че това е така.

"Таки е призракът. Никога няма да го видите. Само ще чуете за него. Той ви говори чрез други хора. Ако не го слушате, просто изчезвате от земята. Единственият човек, който може да я предпази от всички тези разследвания, включително от чуждестранни агенции - това е Таки", допълни той.

Дубай

Смята се, че Таки понастоящем живее в Дубай, където Игнатова си е купила луксозен пентхаус и където в банковите ѝ сметки са постъпили десетки милиони долари от измамата с OneCoin.

Макар да не е известно как Таки и Игнатова са се запознали и дали той е участвал в OneCoin от самото начало, множество източници твърдят, че са имали близки лични отношения и че той е бил кръстник на дъщеря ѝ.

Един от българските източници заяви, че тя може да е плащала на Таки до 100 000 евро на месец за защита.

Изглежда, че има и други финансови връзки между нея и Таки. В документите на Европол се споменава за сложна сделка за продажба на парцел на българското черноморско крайбрежие, която свързва една от компаниите на Игнатова със съпругата на Таки.

Документите на тайната полиция са предадени на Би Би Си от Франк Шнайдер, бивш шпионин и съветник на Игнатова. Той разказа, че старата му шефка е работила с "мошеници" и "гангстери", и добави: "Няма да ви кажа кой, защото имам семейство... Това е наистина сериозна организирана престъпност".

Но в крайна сметка защитникът на Ружа Игнатова може би се е превърнал в агресор.

През 2022 г. на българския разследващ журналист Димитър Стоянов е връчен полицейски доклад, който е намерен в дома на убит български полицай.

В документа полицейски информатор разказва подробно, че е чул зетя на Таки да казва в пияно състояние, че Игнатова е била убита по заповед на Таки в края на 2018 г., а тялото ѝ е било разчленено и изхвърлено от яхта в Йонийско море.

Стоянов подчерта, че този разказ е "много, много възможен".

Автентичността на полицейския документ е потвърдена от българските власти, а множество криминални съдружници на Таки смятат за вярна теорията, че той я е убил, добави Стоянов.

Сътрудниците се обосновават с това, че издирваната Игнатова се е превърнала в отговорност за Таки, който е искал да премахне връзките си с измамата OneCoin.

Връзката с Къро

Сред тези съдружници е и Красимир Каменов, известен като Къро, издирван от Интерпол по обвинения в убийство.

Къро споделил пред Димитър Стоянов, че е чул Таки да обсъжда престъпния си бизнес пред Игнатова. Когато е попитал Таки дали е безопасно да говори открито за това, Таки му е отговорил: "Не се притеснявай, тя на практика е мъртва."

Къро също така твърди, че е разговарял с ЦРУ за Таки, включително за твърдението, че Таки е поръчал убийството на Игнатова.

През май 2023 г. Къро е убит в дома си в Кейптаун заедно със съпругата си и още двама души, които са работили за него. Южноафриканската полиция все още издирва убийците, но българският бивш заместник-министър Христанов смята, че убийството на Къро е свързано с Таки.

"Определени хора трябваше да бъдат отстранени, защото знаеха твърде много за Таки. Това беше нещо като публична екзекуция, която приличаше повече на предупреждение: „Бъдете внимателни с кого си имате работа“", каза той.

След като публикува твърденията за убийството Игнатова, журналистът Димитър Стоянов и колегите му са се сблъскали със смъртни заплахи, което го е принудило да напусне временно България за четвърти път в кариерата си.

Стоянов твърди, че имотни регистри показват, че след изчезването на Ружа Игнатова редица нейни имоти в България сега се използват от хора, свързани с Таки.

Таки никога не е бил арестуван във връзка с твърденията, че е поръчал убийството на Игнатова. Тялото ѝ така и не е намерено, а разследващите твърдят, че нямат достатъчно доказателства, за да го обвинят.

Но бившият следовател от данъчната служба Ричард Рейнхардт смята, че Игнатова вероятно е мъртва. Въпреки че не е видял никакви доказателства, които да свързват смъртта ѝ с Таки, той казва, че това отговаря на начина, по който действат наркокартелите.

"Няма чест сред крадците. Знаейки колко жестоки са картелите, ако Таки е смятал, че тя е заплаха за него вероятно е щял да я ликвидира, вместо да рискува да бъде хванат", каза той.

Ружа и Германия

През септември 2019 г. подкаст на Би Би Си започна да разказва за необикновената история на Ружа Игнатова - българка, издирвана от ФБР, след като измами инвеститори с 4,5 млрд. долара чрез фалшивата си криптовалута, преди да изчезне яко дим.

Завършилата Оксфордския университет Ружа Игнатова е родена в България и израснала в Германия, като прави успешна кариера в областта на финансите, преди да стартира криптовалутата OneCoin през 2014 г.

Игнатова убеждава милиони хора по света да инвестират в OneCoin, като обещава да задмине огромната възвръщаемост, която виждат първите инвеститори в Биткойн.

Но в действителност Игнатова - позната на мнозина като д-р Ружа - беше създала умело прикрита инвестиционна измама, без цифровия запис, който е в основата на легитимни криптовалути като Биткойн.

През октомври 2017 г., когато разследващите от Германия и САЩ се приближават до Игнатова, тя поема рано сутринта с полет на Ryanair от София за Атина, след който не бива видяна повече.

По БГНЕС.