Euronews Сега

Близка до „криптокралицата“ Ружа Игнатова бе екстрадирана от България в САЩ (Обновена)

От Euronews България Euronews България

Българка на име Ирина Дилкинска е екстрадирана в САЩ и ѝ е повдигнато обвинение във връзка с криптоизмамата OneCoin, съобщиха американските власти, цитирани от БТА.

От Министерството на правосъдието посочват, че екстрадицията е била на 20 март и предстои Дилкинска да се яви пред американски съдия. Тя е работила като ръководител на правния отдел на OneCoin, а в обвинението се твърди, че е помагала за създаване на фиктивни дружества с цел изпиране на пари и запазване на имущество на "криптокралицата" Ружа Игнатова.

По-късно и от българската прокуратура съобщиха, че "гражданката с инициали И. Д." е предадена на американските власти, след като по-рано този месец е получено искане искането за нейната екстрадиция. Заповед за арест е била издадена от окръжен съдия в южен окръг на град Ню Йорк.

"Издадена е червена бюлетина и във връзка с това лицето е задържано на 8 юни 2021 г. на територията на град София", обясни прокурорът Христо Кръстев от СГП. Той потвърди, че обвиненията към Ирина Дилкинска са за участие в организирана престъпна група, създадена с цел измама и пране на пари. 

Екстрадицията се проточила заради съдебния процес на две инстанции и проверката на обстоятелствата около искането за арест от страна на САЩ. "Били са изискани допълнителни материали от САЩ. Няма никакво забавяне в изпълнението нито от страна на прокуратурата, нито от страна на съда. Все пак трябва всичко да бъде проверено, защото се предава български гражданин на чужда държава", добави Кръстев.

Дилкинска вече е пристигнала в САЩ. Властите там благодарили на българските за съдействието. 

Американското министерство на правосъдието съобщи още, че българката съдействала на адвоката и съучастник в схемата OneCoin да изпере средства в размер на 400 милиона долара. След ареста на Скот тя е унищожила уличаваща информация. Обвиненията към нея са в заговор за извършване на измама и за пране на пари. Всяко от двете може да доведе до максимална присъда от 20 години затвор.

„Предполагаемият ръководител на правния отдел на пирамидалната схема за криптовалута OneCoin е изпълнила точно обратното на длъжностното си предназначение. Твърди се, че тя е дала възможност на OneCoin да изпере милиони долари незаконни приходи чрез фиктивни дружества“, казва пред „Cointelegraph“ американският прокурор Деймиън Уилямс, цитиран от БГНЕС.

Агенцията припомня, че OneCoin е основана през 2014 г. от т. нар. криптокралица Ружа Игнатова и Карл Себастиан Грийнууд.

Грийнууд се призна за виновен по многобройните обвинения, повдигнати срещу него през декември 2022 г. Грозят го до 60 години затвор.

Игнатова обаче успя да се измъкне от правоприлагащите органи, като изчезна през октомври 2017 г. след полет до Гърция само 15 дни след издаването на федерална заповед за ареста ѝ. В момента тя фигурира в списъка на десетте най-издирвани лица на ФБР.