Общество

По следите на криптокралицата - български журналист с книга за Ружа Игнатова

От Euronews България Euronews България

Българка е сред най-големите измамници в криминалната история - тя е в списъка на ФБР на топ 10 на най-търсените лица. Става въпрос за Ружа Игнатова - създателката на Onecoin, която е обвинена в присвояването на милиарди евро. Журналистът Николай Стоянов събра невероятната история в книга и гостува в "Добро утро, Европа" с повече подробности за нея.

Последните публични следи са, че в края на 2017 г. Ружа Игнатова се качва на един самолет за Атина и от там нататък имаме само спекулации и хипотези. Ако следваме логиката на парите, би трябвало, ако е жива, да е някъде в Дубай - това би било най-логичното, но и за 5 години да изчезне някой от света, може да се предположи и че не е между живите. Възможна е и хипотезата да е с променена външност и самоличност, обясни Стоянов.

Той обясни, че Onecoin е класически пример за финансова пирамида.

Според мен, тя в България умишлено не е активна. Централата й е на пл. "Славейков" има офис, но тези лъскави събития, които сме виждали, не се случват в София и големите градове. Те се случват в Макао, в Дубай - от една страна, там има по-платежоспособни клиенти, от друга, тя е искала да държи по-нисък профил.

Николай Стоянов, журналист

Най-много от "изгорелите" в схемата на Ружа Игнатова са от Китай - те са около 60% от членовете в нейната мрежа.

Според Стоянов, много малка част от партие би могло да бъдат върнати - може би тези, които са вложени в недвижими имоти, които биха могло да се конфискуват.

Onecoin продължава да е жива - офисът на пл. "Славейков" работи, има служители, никой не ги разследва. Не привлича същите мащаби като пари, но е действащо, допълни журналистът.

Вижте целия разговор във видеото.