Свят

Елена Поптодорова: Държави извън НАТО виждат, че Алиансът предлага сигурна защита

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

„Самият факт, че държавите и народите им се стремят да станат членове на организацията, виждайки в нея сигурна защита, говори повече от всичко. И това пролича в тези няколко дни.“

Така дипломатът и вицепрезидент на Атлантическия клуб Елена Поптодорова коментира провелата се в София Парламентарна асамблея на НАТО.

 

Съветската империя се разпадна центробежно. А НАТО показва точно обратната тенденция – центростремителна. Неутралитетът на Швеция и Финландия оцеля до момента, в който Путин нападна Украйна. Четири неутрални държави – Австрия, Малта, Иралндия и Швейцария – изпратиха нарочно писмо до генералния секретар на НАТО, в което поискаха да влязат в много по-засилени отношения и сътрудничество с Алианса, включително участие във военни маневри, в учения, в обмен на информация, разузнавателни данни... И те определят себе си като „най-близките партньори“ на НАТО в ценностно отношение. И искат да подчертаят нарастващото значение на тяхното партньорство в НАТО.

Асамблеята на НАТО прие две нови делегации като партньорски – на Малта и на Косово, добави Поптодорова.

Според нея, България много добре се е представила на форума.

„Тези парламентарни делегации – на 32 държави членки и още 25 партньорски – представляват целия политически спектър. Пълната политическа палитра на всяка държава. И те заедно стигнаха до декларацията, която беше приета днес“, посочи Елена Поптодорова.

 

Цялото интервю вижте във видеото.