Свят

Путин: Спирам войната, ако Киев се откаже от НАТО и завзетите от нас територии

От Euronews България Euronews България

Руският президент Владимир Путин заяви, че "незабавно" ще разпореди спиране на огъня в Украйна и започване на мирни преговори, ако Киев изтегли войските си от четирите окупирани украински области - Донецк, Луганск, Херсон и Запорожие, и се откаже от амбициите си за присъединяване към НАТО, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

"Ще направим това незабавно", подчерта Путин в реч пред руското Mинистерство на външните работи. "Естествено, в същото време гарантираме безпрепятственото и безопасно изтегляне на украинските части и формирования", допълни президентът.

Путин представи позицията си ден след началото на срещата на върха на Г-7 в Италия и в навечерието на форум за мир в Украйна, който ще се състои в Швейцария с участието на над 90 държави и организации. Русия, която не бе поканена, казва, че срещата на върха в Швейцария е загуба на време.

Москва контролира близо една пета от територията на Украйна, а Киев е категоричен, че постигането на мир е възможно само при условие, че Русия изтегли войските си и че териториалната цялост на Украйна бъде напълно възстановена.

Руският държавен глава днес подчерта, че предложението му има за цел "окончателно решаване" на украинския конфликт, а не просто неговото "замразяване".

Другите искания за мир, които Путин изброи, включват установяването на неядрен статут на Украйна, налагането на ограничения на военните ѝ сили и защитаване на интересите на рускоговорящото население на страната.

Тези точки трябва да станат част от "фундаментални международни споразумения" и всички западни санкции срещу Русия трябва да бъдат отменени, каза още Путин.

Според Путин настъплението на руските войски към украинската столица Киев през 2022 година е имало за цел да накара Украйна да се съгласи на мирно споразумение и че не е имало намерение за превземане на града, предаде Ройтерс.

Киев и Западът казват, че Москва е възнамерявала да превземе Киев и да назначи проруска власт в украинската столица, но е била отблъсната с яростна украинска съпротива.

"По онова време - през февруари и март 2022 година, нашите войски настъпиха към Киев. По този въпрос и тогава, и сега от страна и на Украйна, и на Запада, има доста спекулации. /.../ Нашите подразделения чакаха в подстъпите на Киев. Военните ведомства и силите за сигурност разполагаха с разнородни варианти за евентуални наши следващи действия. Но никой нито е говорил, нито е помислял за никакво политическо решение за шурм на тримилионен град", посочи Путин, цитиран от ТАСС.

 

Украйна: Исканията на Путин са обидни за здравия разум

Украйна отхвърли като "абсурдни" условията за спиране на огъня, обявени днес от руския президент Владимир Путин, и посочи, че той се опитва да подведе световните сили и да подкопае автентичните усилия за мир.

Украинското министерство на външните работи каза, че думите на руския президент са "манипулативни" и че "имат за цел да подведат международната общност и да подкопаят дипломатическите усилия за постигане на справедлив мир". "Абсурдно е Путин, който заедно със съучастниците си планира, подготви и осъществи най-голямата въоръжена агресия в Европа след Втората световна война, да се представя като миротворец", пише в изявление на украинското външно ведомство. Според Киев условията на Путин за обида за здравия разум.

Междувременно помощникът на украинския президент Володимир Зеленски, Михайло Подоляк, отхвърли мирното предложение на Путин, като заяви, че това не е сериозен опит за постигане на мир и няма връзка с каквито и да било преговори.

Подоляк заяви пред Ройтерс в интервю чрез "Зуум", че не съществува възможност за намиране на компромис между изявлението на Путин и поставените от Украйна условия за прекратяване на започнатата от Русия война.

Според Подоляк с речта си, произнесена непосредствено преди мирната конференция, Путин се опитва да отнеме от Украйна дневния ред на новините. Освен това съветникът на Зеленски, който често действа като негов говорител, заяви, че Москва също се опитва да се представи пред света и особено пред страните от "Глобалния Юг", като по-заинтересованата от мира страна.

"Чрез изявлението си Путин иска да изглежда така, сякаш не те са започнали агресията..., сякаш те предлагат мир, а Украйна не го желае", каза още Подоляк.

Той подчерта, че Киев иска мир, но само ако Русия понесе справедливо наказание за агресията си и ако бъде запазен украинският суверенитет.