Свят

Зеленски подписа споразумения със САЩ и Япония

От Euronews България Euronews България

Президентът на Украйна благодари на лидерите на страните от Г-7, че се съгласиха да държат санкционираните руски активи запорирани, докато Москва не изплати репарации за нахлуването си в Украйна.

Това споразумение проправя пътя за кредитен пакет от 46 милиарда евро за Киев, финансиран от лихвите от замразените активи на Централната банка на Русия.

Подробностите все още се уточняват, но тези средства може да стигнат до Киев преди края на годината.

Ключовият резултат за нас е, че ще има повече системи за противовъздушна отбрана. „Пейтриът“ на практика е вече украинска дума. Ще има още оборудване и необходими доставки за фронта. Бяха взети решения относно използването на руски активи в полза на Украйна, като Г-7 направи значителна първа стъпка по отношение отпускането на 50 милиарда долара.

Володимир Зеленски – президент на Украйна

Зеленски приключи първия ден от форума на Г-7 с подписването на две нови споразумения с международни партньори. Първото е със САЩ, срокът е за 10 години, а двамата с американския президент Байдън го определиха като „крайъгълен камък“.

Това е план, който е в процес на изпълнение. С нашите украински приятели обсъждаме детайлите. Придвижваме се към финализирането. Всички знаем какво е способна да направи Украйна, когато получи способности да се защити.

Джо Байдън – президент на САЩ

Зеленски подписа и 10-годишно споразумение за сигурност с Япония, по силата на което азиатската страна ще отпусне на Украйна 4.1 милиарда евро за сигурността, отбраната и хуманитарни нужди.

Украинският лидер определи това споразумение като „историческо“, тъй като е първото, което страната му подписва с държава извън НАТО.

А в Бриндизи активисти от групата „Не на Г-7“ организираха антивоенен протест, популяризиран като „Вечерята на бедните хора“.