Свят

Артилерийски подразделения на Украйна удържат щурма на руските сили

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Руското настъпление в Харковска област се забавя в последните дни. Това отчитат украински бойци, които обстрелват позиции на врага. Артилерийска дивизия, част от бригадата „Хартия“, използва оръдия от съветската епоха за поразяване на жива сила и тежко въоръжение. Командирите са категорични, че ако получат по-бързо модерни западни оръжия, това ще преобърне ситуацията на фронта в тяхна полза.

Винаги има много работа, окупаторът пълзи към нас, трябва да бъде унищожен, но понякога боеприпасите свършват. Иска ми се да има повече патрони. За да не мислите откъде да ги вземете. Само да прихванете целта и да стреляте. Очакваме помощ от нашите скъпи приятели, които да ни дадат модерни оръжия и боеприпаси. Така ще унищожим врага два пъти по-бързо.

„Майстор“ – командир на артилерийски разчет

Бригадата е била дислоцирана в района на Харков, когато Русия започна офанзивата си на 10 май. Войниците твърдят, че време за умора няма. Опитват да поддържат бойния дух висок.

След даването на разрешение за използване на оръжия на територията на Руската федерация, ракети С-300 и С-400 се използват по-малко за удари по града и срещу цивилни цели. Намаляха ударите и по нашите позиции. Ситуацията с логистиката на агресора се промени значително. Започнаха да се движат по-малко в това направление.

„Хефест“ – командир на артилерийска дивизия

След като САЩ позволиха на Украйна да обстрелва цели дълбоко на руска територия с мобилните системи за залпов огън HIMERS, командването на украинските сили твърди, че настъплението на противника е удържано.