Европа

Унгария няма да помага, но няма и да пречи на доставките на военна помощ за Украйна

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Премиерът на Унгария Виктор Орбан заяви, че страната му няма да блокира решенията на НАТО относно помощта за Украйна и бъдещето ѝ в алианса. Това стана по време на среща с генералния секретар на отбранителния съюз Йенс Столтенберг. Орбан добави, че споразумението със Столтенберг ще позволи на Будапеща да не участва в подкрепата за Украйна.

Унгария даде ясно да се разбере, че не иска и не може да промени решението на 31 други държави членки. И ние сме доволни, че НАТО, чрез генералния секретар, взе под внимание, че Будапеща възнамерява да използва пълноценно пространството за маневриране, предвидено за страната в Устава на алианса.

Виктор Орбан, министър-председател на Унгария

Според Столтенберг въпросите около подкрепата за Украйна са били изяснени.

„Министър-председателят Орбан даде ясно да се разбере, че Унгария няма да участва в тези усилия на НАТО. И аз приемам тази позиция. Радвам се, че днес с премиера постигнахме съгласие по условията за неучастие на Будапеща в подкрепата на алианса за Украйна. Унгарски персонал няма да участва в тези дейности и унгарски средства няма да бъдат използвани за тяхната подкрепа“, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Според информацията в пресата членовете на Б9, която представлява група от държави членки на НАТО от Централна и Източна Европа, обмислят да изгонят Унгария заради системното налагане на вето върху позициите за Украйна. Това обаче не беше споменато на пресконференцията.