Европа

Главчев от Берлин: България ще има конкретен принос за възстановяването на Украйна

От Euronews България Euronews България
Glavchev Снимка: Пресцентър на Министерски съвет.

България е готова да дари енергийно оборудване от дружествата в групата на „Български енергиен холдинг“ ЕАД на стойност 1 млн. лв. на Украйна, с което да подпомогне възстановяването на производствените мощности в страната. В напреднала фаза е и процесът по продажба на оборудването за АЕЦ „Белене“. Обсъжда се също коридор за износ на електроенергия, произведена от България, за Украйна, така че да бъдат подпомогнати през зимните месеци домакинствата и администрацията. Това обявиха премиерът Димитър Главчев и министърът на енергетиката Владимир Малинов в Берлин. Информацията е от пресслъжбата на Министерски съвет.

Главчев посочи, че български компании са готови да се включат в проекти за възстановяване на електроцентрали, електропреносни мрежи и газова инфраструктура. Бизнесът ни има капацитета да участва също в дейности по изграждане на транспортна и водоснабдителна инфраструктура, строителство на жилищни и обществени сгради. В тази връзка премиерът отбеляза и необходимостта от пълноценно интегриране на Украйна в развитието на Пан-европейските транспортни коридори, което ще донесе съществени ползи, както за икономиката на Киев, така и за ЕС.

Партньорите на Украйна имаме не само волята и амбицията, но и капацитета, за да окажем така необходимата решителна подкрепа за възстановяването на страната от разрушенията, причинени от агресора, заяви премиерът Димитър Главчев.

 

А какво още бе обещано на Украйна в Берлин - вижте във видеото: